Foto: Margus Pahv / Delfi Meedia

Pazīstamo Latvijas miljonāru, mecenātu un ekstrēmo sportistu Jevgēniju Birinu maijā Igaunijas tiesa atzina par vainīgu par narkotiku tirdzniecību starptautiskā mērogā. Birinam piesprieda brīvības atņemšanu uz 13 gadiem. Izdevums "Eesti Ekspress" publicējis visaptverošu Birina stāstu – gan viņa paša stāstīto, gan igauņu tiesībsargu versiju.

2014. gads Latvijas sportistiem bija padevies īpaši veiksmīgs. Skeletonists Martins Dukurs no Sočiem atgriezās ar olimpisko sudraba medaļu. Zemgum Girgensonam, kurš pirms gada NHL draftā tika izvēlēts ar Latvijas vēsturē augstāko kārtas numuru, izdevās izcila debija. Tenisists Ernests Gulbis spēlēja "French Open" pusfinālā. Māris Štrombergs – divkārtējais olimpiskais čempions BMX – savām trofejām pievienoja Eiropas čempionāta zelta medaļu. Tādu pašu balvu izcīnīja arī biatlonists Andrejs Rastorgujevs, kam tā bija labākā sezona karjerā.

Tomēr neviens no viņiem neieguva gada balvu sportā par cīņas gribu. Šis tituls tika 35 gadus vecajam miljonāram, mecenātam un sporta amatierim Jevgeņijam Birinam (šobrīd viņam ir 43). Viņa neticamais cīņas spars triatlonā un vēl neparastākā pieredze, iekarojot pasaules augstākās virsotnes, bija iespaidojis spēcīgāk nekā valsts vadošo sportistu izcīnītās medaļas.

Astoņarpus gadus pēc prestižā titula iegūšanas Birins Tallinā stājās Harju apgabaltiesas priekšā un noklausījās tiesneses Līnas Pohlakas spriedumu, kurā tika teikts, ka Birins ir narkobarons ar starptautiskiem sakariem. Apsūdzētais negribīgi pieņēma viņam piespriesto sodu: brīvības atņemšanu uz 13 gadiem.

Spriedums nebija nekas negaidīts. Nedēļu pirms tiesas sēdes, Tallinas cietumā tērzējot ar "Eesti Ekspress" žurnālistu, Birins jau nojauta, ka dzīves ceļš ved viņu aiz restēm. Cita starpā viņš pastāstīja, kā cilvēks, kurš izveidojis simtiem miljonu eiro vērtu biznesu, kļuva par miljonu atmazgātāju pasaules galvenajiem noziedzniekiem, un kā, pēc Birina vārdiem, viņš tagad tiek sodīts par klientu noziegumiem.

Jevgeņija Birina dzīves gājums – viņa paša versija

Turpmākais ir paša Birina versija par to, kā viņš nonācis aiz restēm. Tā krietni atšķiras no prokuratūras redzējuma.

Birina dzīve sākās dažus simtus kilometru uz dienvidiem no vietas, kur viņš dzīvo tagad – Tallinas cietuma

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!