Foto: Shutterstock

Arī naktī uz pirmdienu vairāki simti skolu un pirmsskolu, kā arī mācību centru visā Latvijā savos e-pastos saņēmuši draudu vēstules. Valsts policija (VP) tās ir izvērtējusi un pēc policijas risku līmeņa vērtējuma fiziska apdraudējuma nav, izglītības iestādes var turpināt darbu, portālu "Delfi" informēja policijā.


"Ja nav nepieciešama tūlītēja policijas palīdzība, konsultatīvos jautājumos aicinām sazināties ar Valsts policijas informatīvo tālruni 67075333," aicina VP.

Vēlāk pirmdien kļuva zināms, ka draudu vēstules saņēmušas arī tiesas un pašvaldības.

Tādi paši draudi arī igauņiem


Arī Igaunijas izglītības iestādes saņēma draudu e-pastus, LTV raidījumā "Rīta panorāma" sacīja VP priekšnieks Armands Ruks, pielīdzinot šos draudus hibrīduzbrukumiem.

Ruks minēja, ka Igaunijā draudu e-pasti ienākuši arī tiesu, lidostu un citu iestāžu lokā.

Viņš uzsvēra, ka avots šiem draudiem ir viens un tas pats, kas draudus sūtījis arī iepriekš un sūta šos draudus arī Igaunijas iestādēm.

"Redzam, ka tie nav fiziski draudi, bet gan psiholoģisks terors," atzina Ruks.

Policijas šefs raidījumā pauda, ka šī draudētāja vai draudētāju grupas notveršanā iesaistīti plaši starptautiski spēki. Viņš aicināja nebloķēt operatīvo policijas tālruni 110, bet izmantot informatīvo tālruni 67075333.

"Tas ir kiberuzbrukums, tās nav vienkārši kaut kāda nesagatavota cilvēka darbības. Šis ir ļoti nopietns, organizēts spēks, kas darbojies arī iepriekš," sacīja VP priekšnieks Ruks.

Jau vēstīts, ka pagājušās nedēļas otrdienā aptuveni 300 Latvijas skolu saņēma draudu vēstules. Arī toreiz policija norādīja, ka draudu līmenis ir zems un evakuācija nav nepieciešama, tomēr vairākas skolas to veica.

Atkārtotu vēstuli ar spridzināšanas draudiem nākamajā dienā saņēma bērnudārzi.

Kā iepriekš norādīja VP priekšnieks Ruks, e-pastu sūtītājs bijis ar specifiskām zināšanām kiberdrošības jautājumos, un nevar izslēgt, ka šādi e-pasti nāk no Latvijai naidīgām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!