Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ņemot vērā atkārtoti izsūtītās draudu vēstules simtiem skolu un bērnudārzu, Valsts drošības dienests (VDD) atkārtoti uzsver, ka terorisma draudu līmenis Latvijā ir zems. Vienlaikus dienests norāda, ka nevar izslēgt iespējamību, ka šīs vēstules nāk no Latvijai nedraudzīgām valstīm, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Dienesta rīcībā nav informācijas, kas liecinātu par nepieciešamību terorisma draudu līmeni paaugstināt.

VDD apliecina, ka saistībā ar saņemtajām draudu vēstulēm satraukumam nav pamata. Dienests aicina sabiedrību neļauties provokācijām un saglabāt mieru.

"Pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā un hibrīdkara apstākļos nevar izslēgt iespējamību, ka šīs aktivitātes mērķtiecīgi realizē Latvijai nedraudzīgas valstis. Šādu aktivitāšu mērķis dienesta vērtējumā ir vairot baiļu sajūtu sabiedrībā, paaugstinot psiholoģisko spiedienu uz dažādām Latvijas sabiedrības grupām un mākslīgi radot spriedzi, lai destabilizētu situāciju Latvijā," pauž VDD.

Dienestā norāda, ka minēto gadījumu izmeklē Valsts policija, kas ir uzsākusi kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikuma 231.1 pantu par apzināti nepatiesu paziņojumu par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu vai novietošanu.

Dienests atbilstoši kompetencei sniedz Valsts policijai nepieciešamo atbalstu izmeklēšanā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka otrdienas, 10. oktobra rītā, aptuveni 300 Latvijas skolas un bērnudārzi saņēma spridzināšanas draudus. Policija informēja, ka satraukumam nav pamata, taču daļa skolu veica evakuāciju no mācību iestāžu telpām.

Kā pēc tam brīfingā medijiem norādīja VP priekšnieks Armands Ruks, cilvēks vai cilvēku grupa, kas stāv aiz draudu e-pastiem aptuveni 300 Latvijas skolām ir ar specifiskām zināšanām un ar prasmēm slēpties.

"Varu pateikt, ka tie nav parasti cilvēki, kas nesaprot jautājumu būtību, kas skar kiberdrošību un kiberaizsardzību. Viņš pats mērķtiecīgi slēpjas, izmantojot visus iespējamos dažāda veida risinājumus, lai paliktu neatklāts. Šādu darbību esam konstatējuši. Bet mums ir augstākās raudzes speciālisti, un šajā situācijā neesa vieni, mums ir ārvalstu kolēģi," pauda Ruks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!