Foto: LETA

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) ierobežošanai Rēzeknes novadā ap mājas cūku novietni noteiktas karantīnas zonas, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publicētais rīkojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Karantīna ar aizsardzības zonu noteikta Rēzeknes novada Nagļu, Dekšāres un Rikavas pagastā, trīs kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni, bet karantīna ar uzraudzības zonu noteikta Rēzeknes novada Nagļu, Gaigalavas, Rikavas, Viļānu un Dekšāres pagastā, 10 kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni.

Tāpat karantīna ar uzraudzības zonu 10 kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni noteikta Varakļānu novada Varakļānu pagastā un Madonas novada Barkavas un Ošupes pagastā.

Uzraudzības un aizsardzības zonas paredz cūku transportēšanas ierobežojumus, higiēnas prasības novietnēm, transportlīdzekļiem un personām, kā arī cūkgaļas produktu izplatības ierobežojumus.

PVD informē, ka cita starpā karantīnas laikā aizsardzības zonā cūku turētājiem vai īpašniekiem vismaz 15 dienas kopš rīkojuma stāšanās spēkā aizliegts veikt cūku kustību un pārvietot tās ar transportlīdzekļiem pa valsts, pašvaldības un privātiem ceļiem, no aizsardzības zonā esošām novietnēm.

Tāpat, ja vien nav saņemta PVD atļauja, personām aizliegts izvest svaigu savvaļas vai mājas cūku gaļu, malto gaļu, gaļas izstrādājumus un gaļas produktus, kas satur savvaļas vai mājas cūku gaļu, kas iegūta aizsardzības zonā. Aizliegts arī bez PVD atļaujas laist pārtikas apritē svaigu mājas un savvaļas cūkas gaļu, kas iegūta aizsardzības zonā.

Savukārt karantīnas laikā uzraudzības zonā cita starpā cūku turētājiem vai īpašniekiem vismaz 30 dienas aizliegts veikt cūku kustību un pārvietošanu, arī ar transportlīdzekļiem pa valsts un privātiem ceļiem, no uzraudzības zonā esošajiem novietnēm.

Jau vēstīts, ka šogad kopumā konstatēti astoņi ĀCM uzliesmojumi mājas cūku novietnēs.

Pirmais ĀCM gadījums mājas cūkām šogad tika konstatēts saimniecībā Gulbenes novada Stradu pagastā. Tāpat vīruss konstatēts divās saimniecībās Madonas novada Cesvaines pagastā, divās saimniecībās Krāslavas novada Robežnieku pagastā, vienā saimniecībā Madonas novada Ļaudonas pagastā, vienā saimniecībā Jēkabpils novada Vīpes pagastā un vienā saimniecībā Rēzeknes novada Nagļu pagastā.

Lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, līdz šim likvidētas 269 mājas cūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. ĀCM Ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

ĀCM šogad Latvijā konstatēts kopumā 671 mežacūkai 24 novadu 123 pagastos.

Kopš 2014. gada jūnija, kad Latvijā pirmo reizi tika reģistrēts ĀCM, vīruss konstatēts kopumā 7947 mežacūkām, tostarp 2014. gadā Latvijā ĀCM tika konstatēts 217 mežacūkām, 2015. gadā – 1048, 2016. gadā – 1146, 2017. gadā – 1431, 2018. gadā – 905, 2019. gadā – 430, 2020. gadā – 377, 2021. gadā – 448, bet 2022. gadā – 1274 mežacūkām.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!