Foto: F64

Radiācijas drošības centra mērījumos Limbažu novada Alojas bērnudārzā "Auseklītis" jau pirms sešiem gadiem konstatēts veselībai bīstamais radons, kas var veicināt saslimšanu ar plaušu vēzi. Bērnudārzs slēgts vien šobrīd, savukārt ēku pašvaldība, visticamāk, plānojusi pārdot, otrdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) "Dienas ziņas".

Kā ziņo LTV, radona mērījums veikts 2017. gadā un tad koncentrācija vadītājas kabinetā bijusi vairāk nekā 1000 bekereli, kas krietni pārsniedz Latvijā pieļaujamo normu – 200 bekerelus.

Telpās, kur uzturējās bērni, radona koncentrācija bija zemāka, taču arī tā normu pārsniegusi. Bērni telpās, kurās ir paaugstināts radona līmenis, uzturējušies sešus gadus, aplēsusi LTV.

Raidījums vēsta, ka 2017. gadā konstatēta pamatīgi paaugstinātā radona koncentrācija, taču no domes puses nekāda rīcība nav sekojusi. Par to LTV neizpratni pauduši bērnu vecāki, atzīmējot, ka publiski vecākiem informācija par paaugstināto radona koncentrāciju neesot sniegta.

Bijušais Alojas mērs Valdis Bārda (ZZS) LTV sacījis, ka līdz viņam šāda informācija nav nonākusi, viņš nav zinājis, ka bērnudārzā ir avārijas stāvoklis.

Bijusī "Auseklīša" direktore Sarmīte Freimane tam nepiekrīt. Uzzinot, ka ilgāk par stundu nedrīkst uzkavēties kabinetā paaugstinātās radona koncentrācijas dēļ, viņa vērsusies ar attiecīgu iesniegumu domē: "Lai viņi nemaz nemēģina to noliegt!".

Bijušais domes izpilddirektors Aivars Krūmiņš LTV izteicies, ka viss bijis atkarīgs no deputātiem – jau bijusi izveidota tāme, kurā paredzēta arī ventilācijas izveide: "projektiņš vēl nebija, bet nu tāme bijusi projektam".

Pašreizējais Limbažu novada pašvaldības izpilddirektors Artis Ārgalis LTV teica, ka pieņemts lēmums un deputāti atzinuši, ka "dārziņš noteikti šeit nebūs".

LTV atgādina, ka radons ir zemes garozā sastopama dabīga radioaktīva gāze, kas telpās iekļūst no grunts, plaisām sienās, būvmateriāliem. Tā ilgstoši konstatējama telpās, kurās ir slikta ventilācija.

Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra direktore Dace Šatrovska LTV teica, ka gāze ir viens no riska faktoriem, kas var izraidīt plaušu vēzi. Bērnudārza ēkā gāze, visticamāk, iekļuvusi caur pamatiem, kur izmantoti vecie laukakmeņi.

Alojas bērnudārzs viena no 33 publiskajām ēkām, kurās 2017. gadā konstatēts paaugstināts radona līmenis. Kopumā apsekotas 243 ēkas.

Šobrīd "Auseklīša" bērni uzturas citos bērnudārzos. Patlaban vēl nav iespējams pateikt, vai viņu veselībai ir nodarīts kāds kaitējums.

Nākamie radona līmeņa mērījumi izlases veidā tiks veikti 2030. gadā, ziņo LTV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!