Foto: DELFI

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) šobrīd ir saziņā ar Latvijas karavīru, kurš piedalās ANO starptautiskajā operācijā Izraēlā, liecina aizsardzības ministra Andra Sprūda (P) ieraksts vietnē “X”.

NBS ir saziņā arī ar trim Latvijas karavīriem, kuri piedalās ANO starptautiskajā operācijā Libānā.

"Karavīri šobrīd ir drošībā un darbojas ANO operāciju mandātu ietvaros," raksta ministrs.

Ministrs arī svētdien paudis, ka konflikts Izraēlā pierāda, ka valsts aizsardzība ir visas sabiedrības un institūciju kopīga atbildība.

"Sabiedrības noturības un valsts izdzīvotspējas priekšnoteikums ir attīstīta rīcības gatavības kultūra. Tās attīstīšanā izšķiroša ir pašiniciatīva un pašorganizēšanās. Latvijai ir jāturpina aktīvi ieviest visaptverošu valsts aizsardzību, kur ikviens sabiedrības loceklis un visas atbildīgās struktūras skaidri zina, kā nekavējoties rīkoties krīzes situācijā," vietnē "X" rakstījis ministrs.

Jau ziņots, ka sestdienas rītā Gazas joslā bāzētais "Hamas" kaujinieku grupējums veica bezprecedenta uzbrukumu Izraēlai, izšaujot tūkstošiem raķešu un desmitiem tā kaujinieku pārvarot stipri nocietinātās robežas vairākās vietās pa gaisu, sauszemi un jūru. Izraēla ir atbildējusi ar gaisa triecienu vilni objektiem Gazā.

Vairākas Rietumu valsts paudušas atbalstu Izraēlai.

Savukārt Libānas kaujinieku grupējums "Hizbollah" svētdien paziņoja, ka izšāvis desmitiem raķešu no Libānas teritorijas pret Izraēlas ziemeļiem.

"Hizbollah" apšaudīja Šebaas fermu rajonu, ko Izraēla atņēma Sīrijai 1967. gadā un vienpusēji anektēja līdz ar visām Golānas augstienēm 1981. gadā. Uz šo rajonu pretendē arī Libāna. "Hizbollah" paziņoja, ka uzbrukums ir solidarizēšanās ar palestīniešu pretošanos.

Tikmēr Izraēla svētdien, 8. oktobrī, raidījusi artilērijas triecienus mērķiem Libānā, šādi atbildot uz "Hizbollah" raķešu triecienu, vēsta "rus.delfi.lv".


Latvija sestdien stingri nosodījusi teroristiskā grupējuma "Hamas" uzbrukumus Izraēlā, kas prasījuši civiliedzīvotāju dzīvību."Šī nožēlojamā rīcība kāpina jau tā ļoti saspīlēto situāciju Izraēlas-palestīniešu dialogā," vietnē "X" paziņojusi ministrija.

Ministrija arī stingri aicinājusi valstspiederīgos neceļot uz Izraēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!