Foto: LETA

Jau šobrīd Nacionālie bruņotie spēki ir palielinājuši atbalstu Valsts robežsardzei uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju, taču paredzēts to palielināt vēl vairāk, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

"Nodrošināsim papildu zemessargus patrulēšanai gar robežu," sacīja ministre. Viņa papildināja, ka augsti vērtē Lietuvas pausto gatavību sūtīt papildu robežsargus uz Latviju.

Uz Lietuvas robežas ar Baltkrieviju apdraudējums ir kļuvis mazāks, bet ir palielinājies spiediens uz Latvijas un Baltkrievijas robežu, tāpēc jābūt gataviem dažādiem scenārijiem, viņa piebilda.

"Mans uzskats vienmēr ir bijis, ka Latvijas drošība ir augstākā bruņoto spēku prioritāte," sacīja politiķe.

Viņa sacīja, ka ir nolemts pārplānot mācības "Namejs" un Latvijas armija sniegs vēl papildu atbalstu robežsargiem. Paredzēts, ka daļa mācību "Namejs" tiek izspēlēta pierobežā, kas nozīmē paaugstinātu armijas klātbūtni.

Tāpat viņa akcentēja, ka Latvijai ir jādomā, un viņa atbalstīs šādu iniciatīvu, par dažu robežkontroles punktu slēgšanu.

Tāpat ir jādomā par robežas nostiprināšanu, par lielākām investīcijām un nopietnāku attieksmi pret valsts robežu, turklāt ne tikai aizsardzības, bet arī iekšlietu resoram, akcentēja Mūrniece.

Jau rakstīts, ka piektdien, sestdien un svētdien Valsts robežsardze kopumā novērsusi 472 cilvēku mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas–Baltkrievijas robežu.

Pērn visa gada laikā kopā tika novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu no 11. augusta līdz 2024. gada 10. februārim vairākas administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā ir spēkā pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms, kas nomainīja valdības 2021. gada augustā noteikto un vairākkārt pagarināto ārkārtējo situāciju.

Ņemot vērā strauji pieaugušo hibrīdapdraudējumu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, Valsts robežsardze mobilizējusi papildu dienestā esošos robežsargus ārējās robežas apsardzības stiprināšanai. Tāpat robežsardze pieprasījusi papildu atbalstu no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Valsts policijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!