Foto: LETA

Augstskolu reformas rezultātā Banku augstskola otrdien parakstījusi nodomu līgumu par BA integrāciju Latvijas Universitātes ekosistēmā, portālu "Delfi" informēja augstskolās.

Augstskolu reformas mērķis ir stiprināt zinātni un uzlabot augstākās izglītības kvalitāti. Zinātnes universitātes savienošanās ar stipru nišas izglītības augstskolu palīdz sasniegt abus, norāda LU.

"Esam vienojušies par ļoti perspektīvu mērķi – mums ir daudz kopīgu interešu, un sadarbība ļaus mums izveidot Baltijas mēroga konkurējošu biznesa skolu, kas būs orientēta uz plašāku iesaistīto pušu loku. Bizness sadarbībā ar citām fakultātēm nesīs gan zinātniskus sasniegums, gan labklājību un ekonomisku attīstību," nodomu līguma parakstīšanas procedūrā teica LU rektors profesors Indriķis Muižnieks.

Lai pieņemtu izsvērtu un pārdomātu lēmumu, kurā no zinātnes universitātēm integrēties, BA veica rūpīgu analīzi piesaistot ekspertus, saskaņojot darbības ar finanšu nozari.

Kā norāda BA padomes priekšsēdētājs Mārtiņš Bičevskis, Banku augstskola sagatavo augstu novērtētus un pieprasītus speciālistus.

"Īstenojot integrāciju zinātnes universitātē, mums bija svarīgi saglabāt finanšu izglītības kvalitāti un ievērot labas korporatīvas pārvaldības standartus, lai tas ir pienesums visai augstskolu reformai. Izvēloties partneri, mums bija svarīga izpratne, ka Banku augstskola nav līgava ar pūru, bet tas ir nozīmīgs finanšu un biznesa kompetences centrs ar ambīciju paplašināt darbību visā Baltijas reģionā," saka Bičevskis.

Integrācijas rezultātā tiks saglabāti gan Banku augstskolas zīmols, gan augstskolas autonomija, gan tiesības izvēlēties akadēmisko personālu, gan tās konkurētspējīgās studiju programmas un sadarbības līgumi ar citām augstskolām, kas nodrošina starptautiski atzītus diplomus, sola universitātē. Tāpat tiks attīstīti Banku augstskolas zinātnisko pētījumu virzieni finanšu, ilgstspējas, kiberdrošības u.c. jomās.

BA rektore Līga Peiseniece uzsver, ka lēmumu teju vienbalsīgi atbalstījis gan BA Senāts, gan Satversmes sapulce. Tāpat viņa norāda, ka integrācijas rezultātā ieguvēji būs studenti.

Otrdien parakstītais līgums paredz, ka puses savstarpēji koordinēs sagatavošanās darbus, lai izstrādātu potenciālo BA integrācijas Latvijas Universitātes ekosistēmā plānu un piesaistītu finansējumu tā īstenošanai, t.sk. konsolidācijas projekta sagatavošanu un iesniegšanu Atveseļošanās un noturības mehānisma finansējuma iegūšanai, kuru plānots pabeigt līdz 2025. gada 31.augustam.

Jau ziņots, ka 2021. gadā stājās spēkā grozījumi Augstskolu likumā, kas paredz augstskolu pārvaldības reformas ieviešanu, tādējādi mainot augstākās izglītības sistēmas pārvaldību, dalot augstskolas jaunā tipoloģijā – zinātnes universitātes, lietišķo zinātņu universitātes, kā arī mākslu un kultūras universitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!