Foto: F64

Ārkārtējās situācijas laikā atcelto pasākumu biļešu kompensēšanai novirzīs 1,8 miljonus eiro, tomēr atbalsta programma neparedz biļetes kompensēt pilnībā, otrdien lēma Ministru kabinets.

Valdības lēmums paredz, ka Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) turpinās mērķprogrammu "Kultūras pasākumu rīkotāju biļešu kompensācija".

Ministru kabinets otrdien uzklausīja Kultūras ministrijas (KM) sagatavoto ziņojumu par nepieciešamību sniegt atbalstu biļešu kompensācijai līdz valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas beigām jeb 2022. gada 11. janvārim.

Ministru kabinets atbalstīja KM priekšlikumu kompensēt biļetes 80% apmērā trijos gadījumos. Pirmkārt, par ārkārtējās situācijas laikā atceltajiem pasākumiem par biļetēm, kuras pārdotas līdz gada gada 9. oktobrim.

Otrkārt, par publisku pasākumu norises aizlieguma laikā no šā gada 21. oktobra līdz šā gada 15. novembrim atcelto pasākumu biļetēm, kuras pārdotas līdz 20. oktobrim. Treškārt, par ārkārtējās situācijas laikā notikušu pasākumu biļetēm, kuras pārdotas līdz 9. oktobrim un pasākumu rīkotāji skatītājiem anulējuši biļeti samazinātā skatītāju skaita dēļ, lai nodrošinātu epidemioloģiskās prasības.

Lai pārliecinātos par pieprasītās kompensācijas atbilstību, pasākuma rīkotājam, piesakoties atbalstam, būs VKKF jāiesniedz pārskata par kopējo pasākuma apmeklētāju skaitu, kompensēto biļešu skaitu un otrreizēji pārdoto biļešu skaitu.

Saskaņā ar indikatīvajiem biļešu tirgotāju datiem par publiskajiem pasākumiem, kas plānoti periodā no šā gada 11. oktobra līdz 2022. gada 10. janvārim, biļetes pārdotas uz 1332 pasākumiem par 2 957 019 eiro.

80% atdoto biļešu kompensācijas par laika periodu no šā gada 21. oktobra līdz 15. novembrim veido 879 822 eiro, savukārt par pārējiem pasākumiem ārkārtējās situācijas laikā, ņemot vērā noteiktos ierobežojumus, KM pieļauj, ka vismaz 60% no pārdotajām pasākumu biļetēm tiks atdotas.

Līdz ar to papildus nepieciešamais finansējums biļešu kompensāciju izmaksai tiek plānots līdz 1 799 128 eiro.

Minētā atbalsta programma vēl ir jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, bet pēc tam VKKF izsludinās pieteikumu iesniegšanu konkursa kārtībā.

Vienlaikus biedrība "Rīgas Starptautiskais kino festivāls" vēstulē valdībai KM izstrādāto atbalsta programmu vērtē kā sasteigtu, nekvalitatīvu un nesaskaņotu ar nozari.

Festivāla pārstāvji atsaucas uz citu valstu pieredzi un rosina arī Latvijā paredzēt plašāku atbalsts Covid-19 krīzē cietušiem, vismaz daļēji kompensējot zaudējumus, kas radušies pēdējo divu gadu laikā.

Biedrības ieskatā, valstij būtu jākompensē biļešu ieņēmumu kritums, samazinātais institucionālais finansējums 2021. gadā, ar tiešsaistes platformas izveidi un epidemioloģiskās drošības pasākumu nodrošināšanu saistīti izdevumi, kā arī palielinātais nodokļu slogs.

Jau ziņots, ka Covid-19 izplatības ierobežošanai un slimnīcu atslogošanai Latvijā no 21. oktobra līdz 15. novembrim ieviesti stingrāki epidemioloģiskās drošības pasākumi jeb mājsēde.

Mājsēdes laikā nenotiek publiski pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!