Foto: F64

Ceturtdien, 17. augustā, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nolēma reģistrēt Latvijas vīru biedrības iesniegto Satversmes grozījumu projektu parakstu vākšanai, portālu "Delfi" informēja CVK.

Biedrības izstrādātais likumprojekts paredz ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmes 110. pantā, nosakot, ka ģimene balstās laulībā, asinsradniecībā vai adopcijā.

Spēkā esošais Satversmes pants nosaka, ka "Valsts aizsargā un atbalsta laulību – savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības. Valsts īpaši palīdz bērniem invalīdiem, bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības."

Vēlētājiem būs iespēja parakstīties par Satversmes grozījumu ierosināšanu 12 mēnešus no 18. augusta līdz 2024. gada 17. augustam.

Tiesības piedalīties parakstu vākšanā ir Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Parakstīties par CVK reģistrētām iniciatīvām vēlētāji var elektroniski portālā "www.latvija.lv" vai apliecinot parakstu pie zvērināta notāra, dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, vai novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja.

Parakstīties par iniciatīvām iespējams arī ārvalstīs Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās pie konsulārajām amatpersonām, kuras ir tiesīgas veikt notariālās funkcijas.

CVK informēja, ka, pieņemot lēmumu par Satversmes grozījumu projekta reģistrēšanu parakstu vākšanai, CVK locekļi vērtēja, vai iesniedzējs atbilst likuma "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" prasībām, proti, ir likumā noteiktā kārtībā izveidota un reģistrēta biedrība, kā arī to, vai Satversmes grozījumu projekts pēc formas un satura ir pilnībā izstrādāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!