Foto: Shutterstock
Ceturtdien notiek Latvijas Mediju ētikas padomes rīkotā diskusija par tīru un bagātu latviešu valodu medijos: "Kā veicināt labāku latviešu valodas lietojumu medijos?" Pasākuma tiešraidi iespējams skatīties arī portālā "Delfi".

Latviešu valoda ir Latvijas pamatvērtība un identitātes pamats, valstiskuma kodols, savukārt mediji būtiski ietekmē valodas prestižu un lietojuma prasmes sabiedrībā. Tāpēc medijiem tiek izvirzītas augstākas prasības valodas lietojumā. Pasākumā varēs uzzināt, ko par mediju valodu domā valodas speciālisti un mediju redaktori; vai drukātajā presē un interneta medijos valodas kvalitāte atšķiras; kādas ir šībrīža aktualitātes un ekspertu ieteikumi; kā veicināt sadarbību ar mediju auditoriju, medijiem un valodas speciālistiem, lai ieguvēji būtu gan mediji, gan to lietotāji? Skatītājiem būs iespēja sūtīt jautājumus diskusijas dalībniekiem.

Pasākuma pirmā daļa būs veltīta situācijas pārskatam par valodas kvalitāti un valodas ētiku medijos. Biedrības "Latvijas Mediju ētikas padome" ētikas padomes locekle Skaidrīte Lasmane runās par valodas ētiku medijos. RSU Komunikācijas fakultātes docente un LU Latviešu valodas institūta pētniece Dite Liepa raksturos situāciju ar latviešu valodas lietojumu medijos. Valsts valodas centra Terminoloģijas un tiesību aktu tulkošanas departamenta vadītājs; direktora vietnieks attīstības jautājumos Arturs Krastiņš dalīsies ar secinājumiem no akcijas "Latviešu valodas kvalitāte periodiskajā presē". Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekle Ilva Milzarāja stāstīs par secinājumiem no pētījumiem, kā latviešu valodu medijos vērtē sabiedrība un paši mediji. Savukārt Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas vadošā pētniece Sandra Sprudzāne dalīsies ar novērojumiem un piemēriem par latviešu valodu interneta medijos.

Pasākuma otrās daļas tēma ir "Ko darīt, lai veicinātu labāku valodas lietojumu medijos? Uz šo jautājumu atbildes tiks meklētas divās paneļdiskusijās.

Pirmajā paneļdiskusijā piedalīsies TV3 Ziņu un informatīvo raidījumu dienesta vadītāja vietniece Kristīne Anže, Latvijas radio galvenā redaktore Anita Brauna, RSU Komunikācijas fakultātes docente un LU Latviešu valodas institūta pētniece Dite Liepa. Šī diskusija būs par valodas kvalitātes standartu uzturēšanu redakcijā un sadarbības pieredzi ar valodas speciālistu.

Otrajā paneļdiskusijā piedalīsies interneta mediju redaktori un valodas eksperti. Diskusijā meklēsim atbildes uz jautājumu, kā uz valodas lietošanu medijos raugās redaktori un valodnieki, kā uzlabot valodas kvalitāti interneta medijos, kā redakcijām labāk sadarboties ar valodas speciālistiem un mediju auditoriju? Šajā diskusijā piedalīsies Sportacentrs.com galvenais redaktors Jānis Celmiņš, "Delfi Plus" redaktors Andris Kārkluvalks, Latviešu valodas aģentūras galvenā lingviste Evelīna Zilgalve, Valsts valodas centra direktors Māris Baltiņš, Valsts valodas centra Terminoloģijas un tiesību aktu tulkošanas departamenta terminoloģe Ieva Kraukle.

Biedrība "Latvijas Mediju ētikas padome" (LMĒP) dibināta 2018. gadā, apvienojoties mediju nozares asociācijām un uzņēmumiem. Šobrīd biedrībā ir 49 biedri un trīs asociētie biedri, kā arī biedrības Ētikas kodeksam pievienojušies četrpadsmit uzņēmumi un organizācijas, nekļūstot par Biedrības biedriem. Biedrības biedri pārstāv visu formu un veidu medijus, mediju asociācijas un organizācijas, kas darbojas mediju jomas pētniecībā. Biedrības darbu vada biedrības valde, kuru pārstāv valdes locekle Ilona Skuja. Biedrības Ētikas kodeksa ievērošanu medijos pārrauga LMĒP Ētikas padome, kurā darbojas tās priekšsēdētāja Daiga Sproģe un vietnieks Aivars Pastalnieks, padomes locekļi Skaidrīte Lasmane, Guntars Līcis, Baiba Liepiņa, Anda Rožukalne, Andrejs Mēters, Ingemārs Vekteris, Aleksandrs Mirlins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!