Foto: Unsplash
Valdība trešdien nolēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Valsts prezidenta kancelejai piešķirt 95 172 eiro, bet Valsts kancelejai (VK) – 165 010 eiro, lai šogad segtu pieaugošo komunālo pakalpojumu izmaksas.

Kā norāda VK, saistībā ar ģeopolitisko un ekonomisko situāciju, pieaugusi inflācija un vairākkārt pieaugušas energoresursu un citu komunālo pakalpojumu cenas. Valsts kancelejā un Valsts prezidenta kancelejā 2022. gada maijā mainījās elektropiegādes līgumi un elektroenerģijas cena pieauga piecas reizes – no 0,0402 eiro līdz 0,2122 eiro par kilovatstundu (bez PVN).

Arī Valsts administrācijas skolā kopš 2022. gada oktobra ir mainījusies elektroenerģijas cena, sasniedzot 0,41 eiro par kilovatstundu (bez PVN), salīdzinājumā ar 2021.gadu pieaugot piecas reizes. Siltumenerģijas tarifs, salīdzinot ar 2021. gadu, pieaudzis četras reizes – no 41,10 eiro līdz 170,59 eiro par megavatstundu (bez PVN).

Valsts kanceleja apsaimnieko visu Ministru kabineta ēkas kompleksu Brīvības bulvārī 36, tostarp uztur inženiertehniskās sistēmas un sedz komunālos pakalpojumus. Šobrīd ēkas kompleksā ir ieviesti enerģijas patēriņa īstermiņa samazināšanas pasākumi. Valsts kanceleja ir izvērtējusi atlikušo kopējo pieejamo finansējumu 2022.gada budžetā un līdz gada beigām vēl nepieciešamo finansējumu izdevumu segšanai un secinājusi, ka ar pieejamo finansējumu nevarot nosegt komunālo pakalpojumu izmaksas.

Savukārt Valsts prezidenta kanceleja no VAS "Valsts nekustamie īpašumi" nomā piecus objektus, tostarp Rīgas pili, Jūrmalas rezidenci un trīs dzīvokļus personām, kuras ieņēma Valsts prezidenta amatu. Visu piecu nomas objektu apsaimniekošanas izdevumi, tostarp izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem, tiek segti no Valsts prezidenta kancelejai piešķirtajiem budžeta līdzekļiem. Ņemot vērā minēto energoresursu sadārdzinājumu, Valsts prezidenta kanceleja ir izvērtējusi atlikušo 2022.gada finansējumu un secinājusi, ka nevarot segt komunālo pakalpojumu izmaksas pilnā apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!