Foto: DELFI

Politiskā partija "Saskaņa" vērsusies Valsts policijā un Kultūras ministrijā, lūdzot izvērtēt, vai Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) var atrasties ukraiņu mākslinieka plakāts, ar uzrakstu "русский оккупант – лучшее удобрение" (krievu okupants – labākais mēslojums), paziņojusi partija.

Politiskā spēka ieskatā, ar šādu plakātu tiekot veicināts nacionālais naids.

"Nav noslēpums, ka ļoti daudzus Latvijas pilsoņus un nepilsoņus vietējie nacionālisti dēvē par "krievu okupantiem". Neatkarīgi no kara Ukrainā. Tāda, diemžēl, ir mūsu vietējā realitāte. Tas, manuprāt, ir acīmredzams Krimināllikuma 78. panta pārkāpums. Plakāts ir jānovāc, un vēlams uzreiz miskastē. Mūsu sabiedrība tiek virzīta uz vardarbību. Paiet garām un pievērt acis uz to ir nepieņemami!", paziņojumā citēts Čekušins.

LNB gan portālam "Delfi" skaidroja, ka plakāts ir daļa no Ukrainas mākslinieku grupas "TIGOIS project" laikmetīgās tēlniecības un gleznu izstāde "Mēs uzvarēsim! Переможемо!".

Bibliotēkā arī uzsvēra, ka netiekot apsvērta doma par plakāta novākšanu, jo tas būtu pretrunā ar vārda un mākslas brīvību.

"Mēs uzvarēsim! Переможемо!" iecerēta kā ceļojošā izstāde, kuras mērķis ir mākslas valodā iepazīstināt Latvijas sabiedrību ar Ukrainas pretošanos Krievijas agresijai, kā arī līdzekļu vākšana Ukrainai un tās Bruņotajiem spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!