Foto: Shutterstock

Decembrī Izglītības un zinātnes ministrija uzsāks 2017. un 2021. gada augstākās izglītības studiju programmas absolventu izglītības, prasmju, karjeras un mobilitātes pētījumu, portālu "Delfi" informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Starptautiski salīdzinošais "Eurograduate 2022" otrais pilotpētījums norisinās Eiropas Savienības dalībvalstīs ar mērķi analizēt absolventu konkurētspēju.

Pētījumu veiks Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar pētījumu un konsultāciju kompāniju TNS Latvija.

Tas sniegs informāciju par 2017. gada un 2021. gada augstskolu absolventu iegūto izglītību, kompetencēm, prasmēm, mobilitāti, neformālo izglītību, nodarbinātību un bezdarbu.

Šie rādītāji ļaus iegūt reālu ainu studentiem, augstākās izglītības iestādēm, darba devējiem un valsts institūcijām un politikas veidotājiem par absolventu konkurētspēju, kā arī ļaus plānot racionālu un efektīvu nodokļu maksātāju finansējuma izlietošanu sabiedrības interesēs.

Kā norāda ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dmitrijs Stepanovs, absolventu izglītības, prasmju, karjeras un mobilitātes aspekti ir svarīgi, lai veidotu vienotu Eiropas izglītības telpu, kura identificētu talantus, kā arī konkurētspējīgas studiju un pētniecības iespējas.

Viņš uzsver, ka absolventu atsauksmes var palīdzēt uzlabot mācību rezultātus, nodarbinātības rādītājus, novērst prasmju trūkumus vai neatbilstības, kā arī veicināt sociālo iekļaušanu.

Pilotpētījums sniegs datus par absolventu nodarbinātību un to ietekmējošiem apstākļiem, un būs kā pamats metodoloģijas izstrādei absolventu aptauju organizēšanai nacionālā līmenī.

Tāpat tiek plānots pakāpeniski ieviest starptautiski salīdzinošu novērtējumu ar regularitāti reizi četros gados.

Piedalīšanās " Eurograduate 2022" otrajā pilotpētījumā dod iespēju Latvijā izveidot un aprobēt metodoloģiju kvalitatīvu datu savākšanai un ar nacionālajiem jautājumiem papildinātas aptaujas anketas izveidei.

Tāpat pilotpētījums Latvijai ļauj kvalitatīvi sagatavoties regulāriem absolventu monitoringiem nākotnē, norāda IZM.

Jau ziņots, ka šogad pamatstudijām kādā no 12 Latvijas augstskolām kopumā pieteikušies 10 144 reflektanti, kas ir mazākais studētgribētāju skaits pēdējo trīs gadu laikā.

Dati "Latvija.lv" liecina, ka 2020./2021. akadēmiskajam gadam bija saņemti 10 296 reflektantu pieteikumi, bet 2021./2022. akadēmiskajam gadam – 10 182 pieteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!