Foto: LETA

Pirmās instances tiesa atcēlusi būvatļauju, kas izsniegta rindu mājas būvniecībai Mārupē pie nozāģētā dižozola. Savukārt nozāģētā dižkoka stumbru nedrīkst pārvietot, jo tur iemājojusi aizsargājama suga – spožās skudras, trešdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Līdz ar to jau uzceltais nams būs jānojauc – tiesas ieskatā būvniecību nedrīkstēja, jo nams tika būvēts pārāk tuvu dižkoka stumbram. Nama būvniecībā līdz šim bija ieguldīti ap 600 000 eiro.

Vērtējot dižkoka ļaunprātīgo nozāģēšanu un būvatļauju, kas izsniegta rindu mājas būvniecībai pāris metru attālumā no ozola stumbra, ticis lemts par labu prokuratūrai, ziņo LTV.

Pirmās instances tiesa atcēlusi izdoto būvatļauju un atzinusi rindu mājas būvniecību par patvaļīgu.

Likumsargu uzmanību pārkāpumiem pievērsa jurists Arnis Priediņš, kurš aktīvi sekoja līdzi tiesas procesam un ir gandarīts par šo lēmumu, ziņo LTV. Priediņš LTV norādīja, ka viņa mērķis nav bijis panākt, lai ēku nojauc, bet gan jautājums bijis par sabiedrības un vides interešu attiecināšanu un samērošanu ar privātajām interesēm.

LTV ziņo, ka lēmums uzliek par pienākumu atjaunot zemesgabala iepriekšējo stāvokli – ēku nojaukt.

Tomēr tiesas nolēmums ir pārsūdzams, lai gan projekta īstenotājs SIA "Zeninvest" vēl nav izlēmis, vai to darīs.

"Panorāma" vēsta, ka Valsts policija arvien turpina meklēt dižozola zāģētājus un pašlaik aizdomās turēto personu sarakstā ir tikai viena.

Koka stumbru tagad par savām mājām sauc spožās skudras, kas ir aizsargājamo sugu sarakstā, tāpēc nozāģēto koku ir aizliegts pārvietot, ziņo LTV.

Jau rakstīts, ka 2022. gada 26. oktobrī, Mārupes novada pašvaldības policija saņēma informāciju par iespējamu prettiesisku rīcību, nozāģējot dižozolu Kantora ielā 115 un 117.

Mārupes novada pašvaldība nosodījusi šādu rīcību. Pašvaldībā arī norāda, ka šobrīd tās rīcībā nav informācija par to, kurš pastrādājis šo nodarījumu.

Savukārt šā gada martā policija par patvaļīgu dižozola nociršanu aizturēja vienu aizdomās turēto personu.

Aizturētajam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!