Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Pēc vairāku nedēļu garām diskusijām un apspriedēm Latvijas Universitātes Studentu padomes (LU SP) Satversmes sapulces delegāti ir vienojušies LU Satversmes sapulcē, kurā norisināsies rektora vēlēšanas, atbalstīt profesori Signi Bāliņu, portālu "Delfi" informēja LU.

Trešdien, 28. februārī, tika aizvadītas LU SP un LU Absolventu kluba kopīgi rīkotās LU rektora amata kandidātu – Bāliņas un Gundara Bērziņa – debates. Pasākuma ietvaros studējošajiem un citiem interesentiem bija iespēja iepazīties ar abu kandidātu vīziju par turpmāku LU attīstības plānu, studējošo iesaisti universitātes izglītības un labklājības uzlabošanā, kandidātu attieksmi par studiju modernizāciju, kā arī saņemt atbildes uz citiem interesējošiem jautājumiem.

LU SP Satversmes sapulces delegāti pēc diskusijām un iekšēja demokrātiska balsojuma rekomendē atbalstīt Bāliņu. Savā vīzijā rektora amata kandidāte iestājās par atvērtu un iekļaujošu vidi universitātē, veiksmīgāku digitalizācijas procesu un universitātes iekšējo procesu efektivizēšanu.

LU Satversmes sapulcē 25% no visiem dalībniekiem jeb 50 pārstāvji ir studējošie, kurus ievēl LU SP.

LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes profesore, rektora padomniece Signe Bāliņa iepriekš raidījumā "Spried ar Delfi" uzsvēra, ka liela fakultāte, kur apvienotās dabaszinātnes, IT un medicīna, ir izaicinājums. No pārvaldības viedokļa doma par apvienošanu bija laba, bet reāli tas strādāt nevar, uzskata viņa. Pēc rektora vēlēšanām vajadzētu sēsties pie sarunu galda un vienoties par modeli, piebilda Bāliņa.

Otrs rektora amata kandidāts ir LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns, profesors Gundars Bērziņš. Abu kandidātu debatēs raidījumā "Spried ar Delfi" viņš norādīja, ka tas ir jāmaina, jo vienas struktūrvienības izveide no sešām fakultātēm un 10 institūtiem rada situāciju, ka tur apvienoti vairāk nekā 70% no LU zinātniskās, personāla un finanšu kapacitātes. Tas nav līdzsvaroti, norādīja viņš, piebilstot, ka Dabaszinātņu fakultāti būtu jādala divās saprātīgās vienībās.

Kā ziņots, jaunā rektora izvēle noslēgsies ar rektora vēlēšanām LU Satversmes sapulcē 1. martā.

LU ziņo, ka izsludinātajā starptautiskajā konkursā Latvijas nacionālās, vadošās un ietekmīgākās augstskolas vadītāja amatam tika saņemti 24 pieteikumi.

Rektora amata kandidātu noslēdzošās publiskās debates notika 26. februārī plkst. 16.00 LU Lielajā aulā, bet LU Studentu padome debates organizēja 28. februārī. Tiekoties ar amata pretendentiem, LU saime un citi interesenti varēja iepazīties ar kandidātu redzējumu par LU attīstību un lomu Latvijas augstākās izglītības sistēmā.

Pašlaik LU rektors ir Indriķis Muižnieks. Pirmo reizi viņu uz četru gadu termiņu par rektoru ievēlēja 2015. gada vasarā, bet 2019. gadā LU Satversmes sapulce viņu šajā amatā ievēlēja atkārtoti. Balsojumu pavadīja neskaidrības par nodotajām balsīm, kas pārauga konfliktā ar toreizējo izglītības ministri Ilgu Šuplinsku, kā rezultātā valdība sākotnēji nobalsoja pret Muižnieka apstiprināšanu amatā. Muižnieks sāka tiesāties un panāca, ka 2020. gada martā Ministru kabinets viņu tomēr apstiprināja rektora amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!