Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

2024. gada budžets ir drošības un atspēriena budžets, uzskata finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Paziņojumā medijiem finanšu ministrs norāda, ka jau šobrīd ir labas pazīmes ekonomikas atlabšanai – sāk mazināties inflācijas šoks un Eiropas Centrālās bankas lēmums nepaaugstināt procentu likmes dos tik ļoti nepieciešamo atelpu tautsaimniecībai.

"Pieaugošā ģeopolitiskā nestabilitāte līdzās esošajai agresorvalstij Krievijai, hibrīdkara apdraudējums Latvijai un nesavtīgs atbalsts Ukrainai liek valdībai īpaši atbildīgi veidot budžetu un virzīties uz būtisku iekšējās un ārējās drošības izmaksu palielinājumu," skaidroja ministrs.

Tāpat Ašeradens norādīja ka papildu finansējums pārējām valdības noteiktajām prioritātēm, īpaši veselības aprūpes pakalpojumiem un to kvalitātes uzlabošanai, pedagogu atalgojumam, augstākajai izglītībai, tajā skaitā dabaszinātņu un tehnoloģiju jomas (STEM) stiprināšanai, inovācijām un zinātnei, kā arī eksporta atbalstam, dos tik ļoti nepieciešamo atspērienu Latvijas ekonomikas izaugsmes atjaunošanai nākamajos gados.

Savukārt Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) paziņojumā medijiem sacīja, ka 2024. gada valsts budžeta projekts atspoguļo mūsu valsts ilgtermiņa izaugsmes un labklājības nodrošināšanai būtiskākās prioritātes.

"Drošības jautājumi mūsu reģionā būs aktuāli arī nākamos gadus, tāpēc ieguldījumi vērsti uz to, lai mūsu robežas būtu nostiprinātas, turpinātos bruņoto spēku spēju attīstība un pieaugtu Latvijas dienestu kapacitāte, reaģējot uz visu veidu izaicinājumiem, ieskaitot apdraudējumu kibertelpā. Tāpat mūsu uzdevums ir panākt, lai papildu investīcijas veselības aprūpē un izglītībā sajustu Latvijas iedzīvotāji. Tas nozīmē mazākas rindas mūsu pacientiem un konkurētspējīgu, mūsdienu prasībām atbilstošu izglītību Latvijas skolēniem, kuri veidos valsts nākotni," skaidroja Siliņa.

"2024. gada valsts budžets veidots, centrā liekot mūsu galveno vērtību – Latvijas cilvēkus, kuriem jājūtas drošībā, jāsaņem pienācīga veselības aprūpe, kā arī jāiegūst darba tirgus prasībām un valsts ilgtermiņa izaugsmei nepieciešamās prasmes un zināšanas," sacīja premjerministre.

Jau vēstīts, ka Finanšu ministrija izskatīšanai valdībā iesniegusi 2024. gada budžeta projektu. Tas paredz, ka nākamgad konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 14,5 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 16,2 miljardu eiro apmērā.

Salīdzinot ar 2023. gada budžetu, 2024. gadā plānotie valsts budžeta ieņēmumi paredzēti par 1,763 miljardiem eiro lielāki. Savukārt valsts budžeta izdevumi 2024. gadā paredzēti par 1,538 miljardiem eiro lielāki nekā 2023. gada valsts budžeta likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!