Foto: F64

Pēdējo četru mēnešu laikā šī raksta autore ar ģenerāli, kādreizējo Valsts policijas (VP) priekšnieku Juri Rekšņu runāja divas reizes. Abu sarunu laikā Rekšņa iestarpināja, ka viņam jau tagad viegli "mīkstās čībās, dīvānā sēžot, runāt". Tagad šajās čībās iekāpuši Rekšņas līdzgaitnieki, stāstot par viņa karjeras ceļu, piedaloties bruņotās aizturēšanās, ilgus gadus kalpojot Latvijas iekšlietu sistēmai un esot labam drauga plecam.

Rekšņa aizsaulē devās 25. augustā. Pēkšņi. Nāve pārsteidza un sapurināja viņa līdzgājējus.

Lasīja detektīvromānus

Rekšņa ir dzimis rīdzinieks. Skolojies Āgenskalna ģimnāzijā, pēcāk Latvijas Universitātē. Kā 1996. gadā rakstīja laikraksts "Diena", milicijā viņš sāka strādāt 1979. gadā. Pamudinājums – bērnībā lasīja detektīvromānus. Pēc desmit gadiem, jau politiski trauksmainajā 1989. gadā, viņš kļuva par Operatīvās reaģēšanas vienības komandieri Rīgas Galvenās policijas pārvaldē.

Vēl nedaudz vēlāk Rekšņa vadīja arī specrotu, kas, kā stāsta kādreizējais žurnālists un bijušas politiķis Kārlis Seržants, bija speciāli izveidota, lai piedalītos bīstamu un bruņotu noziedznieku aizturēšanā. Tas nozīmēja, ka Rekšņa nereti bija noziedzības apkarošanas frontes pirmajās līnijās, kad bija jāstājas pretī bruņotiem un rūdītiem noziedzniekiem. "Tas ir tas pats, ko tagad dara Valsts drošības dienesta vienība "Omega". Ja ir ķīlnieku sagrābšana vai kas tamlīdzīgs, kur var būt kāda šaušana, viņi ir tie, kas dodas aizturēt," stāsta Seržants.

"Specnazs", kurš sargāja Augstāko Padomi


1991. gada 21. augusts. Pēc pulksten 21 Latvijas Augstākās Padomes ēku ierodas aizsargāt, kā rakstīja "Diena", milicijas "specnazs" Rekšņa. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!