Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Saeima ceturtdien, 12. novembrī, noraidīja visu opozīcijas partiju rosināto ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) demisijas pieprasījumu.

Saeima skatīja divus Kariņa demisijas pieprasījumus. "Stabilitātei!" pieprasīja ministra demisiju par valsts rīcību, evakuējot Latvijas valsts piederīgos no Izraēlas.

Savukārt otru demisijas pieprasījumu izstrādāja "Latvija pirmajā vietā" (LPV), Nacionālās apvienības, "Apvienotā saraksta" un "Stabilitātei!" deputāti.

Lai arī otrajā demisijas pieprasījumā nebija minēts pamatojums, deputāti Saeimas sēdes laikā paskaidroja, ka tas saistīts ar Kariņa izteikumiem Eiropas Padomē 11. oktobrī.

Proti, atbildot uz Īrijas parlamenta senatores Fionas Olouflinas jautājumu par Eiropas Padomes Konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvencijas ratifikācijas gaitu Latvijā, Kariņš norādījis, ka Latvijas vadība ir apņēmusies sekmīgi noslēgt Stambulas konvencijas ratifikācijas procesu.

Tāpat opozīcijas sašutumu izraisījis Kariņa paustais šajā sanāksmē, ka tie cilvēki, arī politiķi, kas iestājas pret minētās konvencijas ratifikāciju, ir Krievijas propagandas ietekmēti.

Iepriekš LPV aicināja Kariņu skaidrot šos izteikumus. Atbildes vēstulē LPV ārlietu ministrs norāda, ka, pamatojoties uz starptautisko organizāciju paziņojumiem un analītisko žurnālistu pētījumiem, kas ir atraduši saikni starp Krievijas dezinformāciju un un nepatiesas informācijas izplatīšanu par Stambulas konvenciju, ģeogrāfiskās situācijas dēļ Latvijas sabiedrība var būt īpaši pakļauta Krievijas dezinformācijai, lai skaitā Krievijas izplatītajam naratīvam, ka Stambulas konvencija ir pretrunā ģimenes vērtībām.

Kā piemērus Kariņš min pēdējos gados tapušas publikācijas izdevumos "Harvard International Review" un "Politico", kā arī viņš savā atbildē iekļāvis saites uz zinātniskām publikācijām.

"Manā ieskatā, Stambulas konvencija nosaka tiesisko ietvaru ģimenes stiprināšanai un veicina sieviešu un meiteņu aizsardzību no vardarbības, un Stambulas konvencijas ratifikācija būtu skaidrs signāls, ka Latvija neignorē šo problēmu, bet risina," atbildē deputātiem pauž Kariņš.

Vienlaikus viņš aicina deputātus kopīgi strādāt pie tiesiskā ietvara stiprināšanas, lai Latvijā tiktu apkarota un izskausta jebkāda veida vardarbība ģimenē.

Viens no Karina demisijas pieprasītājiem opozīcijas deputāts Ainārs Šlesers (LPV) atzina, ka šodien nebūtu jābalso par opozīcijas pieprasījumu, ņemot vērā, ka Kariņš nav klāteošs Saeimas sēdē. Kā deputātus informēja Ārlietu ministrijas pārstāvis, Kariņš šodien ir vizītē Berlīnē, kur ministrs piedalījās Vācijas Ārlietu ministrijas rīkotajā ārlietu ministru konferencē "Plašāka un spēcīgāka Eiropas Savienība (ES)", kas tika veltīta ES paplašināšanās jautājumiem.

"Stabilitātei!" rosināto neuzticības balsojumu saistībā ar valstspiederīgo evakuēšanu no Izraēlas izturēja arī satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P).

"Stabilitātei!" līderis Aleksejs Rosļikovs kritizēja valsts iestāžu rīcību, novēloti rīkojot valsts piederīgo evakuāciju no Izraēlas. Tāpat viņš pauda sašutumu, ka cilvēkiem kara apstākļos par biļeti "airBaltic" reisā bijis jāmaksā 300 eiro.

Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārais sekretārs Reinis Brusbārdis aicināja Rosļivoku neizplatīt dezinformāciju. Ministrijas parlamentārais sekretārs informēja, ka Latvijas atbildīgās ministrijas jau kopš "Hamās" uzbrukuma Izraēlai sprieda par valstspiederīgo evakuācijas iespējām tiklīdz drošības situācija to atļaus. Pēc Brusbārža teiktā, "airBaltic" īstenoja reisu 16. oktobrī, jo drošība to atļāva.

Tāpat ĀM parlamentārais sekretārs oponēja Rosļikova sacītajam, ka neviena valsts nav prasījusi saviem pilsoņiem maksāt par aviobiļeti. Kā piemēru viņš minēja Lietuvu, kuras pilsoņi maksājuši vidēji 1000 eiro par biļeti, Dānijas vastspiederīgie – vidēji 1200 eiro par biļeti, bet Somija – vidēji 600 eiro ar biļeti.

Opozīcijas deputāte Svetlana Čulkova (S!) pēc ĀM parlamentārā sekretāra uzklausīšanas tomēr norādīja, ka viņa nav saņēmusi atbildes, kāpēc Latvijas pilsoņiem bija jāmaksā par "airBaltic" biļetēm, lai evakuētos no Izraēlas.

Arī Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Ģirts Dubkēvičs uzsvēra, ka "airBaltic" biļešu cena bija veidota tā, lai nosegtu kompānijas operacionālos izdevumus. Tāpat viņš pauda, ka cena bijusi adekvāta tirgus situācijai. Dubkēvičs arī norādīja, ka neviens valstspiederīgais netika atstāts aiz lidmašīnas borta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!