Foto: Publicitātes foto

Tā kā reformētas tikai divas no trim Latvijas lielajām ostām – Ventspils un Rīgas ostas – pieļauts pašvaldību vienvērtīguma principa pārkāpums, jo nav objektīvu argumentu, kas ļautu secināt, kāpēc šāds lēmums pieņemts, reformu attiecinot tikai uz šīm ostām. Līdz ar to Saeimas izvirzītais ostu reformas mērķis nav sasniegts, daļēji tas paliks tikai uz papīra, Satversmes tiesas (ST) sēdē, kurā tiek vērtēta tā dēvētās ostu reformas atbilstība Satversmei, teica Ventspils pašvaldības domes pārstāvis Jānis Vītoliņš (“Latvijai un Ventspilij”).

Jau rakstīts, ka ST 13. septembrī sāka skatīt apvienoto lietu, kas tika ierosināta pēc 13. Saeimas deputātu un Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes pieteikumiem un kurā paredzēts vērtēt abu Latvijas lielāko ostu pārvaldības modeļa reformu. Kopumā trīs tiesas sēdēs ST tikuši uzklausīti gan pieteikuma iesniedzēju, gan abu pašvaldību – Ventspils un Rīgas – interešu aizstāvji, un arī pieaicinātie eksperti – valststiesību eksperts Edvīns Danovskis un Anita Kovaļevska, un arī Lielo pilsētu asociācija un Latvijas Pašvaldību savienība.

Vītoliņš ST sēdē tiesas debatēs teica, ka dome neapšauba valsts tiesības izlemt par pārvaldības modeļa maiņu. Tāpat pašvaldība neapšauba sniegto ceļakarti. Vienlaikus ostu reforma jāskata kontekstā ar ST skatīto pašvaldību reformas lietu – nepieciešams formulēt konkrētas vadlīnijas un kritēriji, kā arī jāvērtē, vai mērķi ir sasniegti.

Ventspils – autobuss ar noskrūvētu riteni, bet pilnu atbildību 

Ventspils pašvaldības advokāts Artis Stucka ST sēdē teica: kaut arī salīdzinājums nav pierādījums, bet ar to var veiksmīgi raksturot lietas būtību. Viņš Ventspils pašvaldību salīdzināja ar sabiedriskā transporta autobusu, kas pieder gan valstij gan vietējiem iedzīvotājiem, kuri vienlaikus ir autobusa pasažieri. Vadītāji ir pašvaldības dome, kas iedzīvotājus ved to izvēlētajā virzienā, kā tas noteikts pašvaldības politikas plānošanas dokumentos. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!