Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Tabakas izstrādājumu vairumtirgotājs SIA "Pro vape", kas izplata arī elektroniskās cigaretes ar zīmolu "Salt", vērsies tiesā pret Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas plaušu slimību ārstu Alvilu Kramu, prasot 5000 eiro saistībā ar reputāciju aizskarošu un nepatiesu ziņu izplatīšanu, ceturtdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Ārsts prasību pret viņu nodēvējis par unikālu gadījumu. "Tas ir bīstams signāls visai medicīnas nozarei un sabiedrībai, kad ārstam mēģina aizliegt izteikt viedokli un brīdināt sabiedrību. Tas ir unikāls tiesas process visas Eiropas Savienības kontekstā," Krams teicis LTV.

LTV ziņo, ka prasības pamatā ir "rus.lsm.lv" sižets par to, ka, tirgojot aromatizētās cigaretes, netiek ievēroti visi nosacījumi. Sižetā tiek intervēts Krams, kurš arī pamanījis nosacījumu neievērošanu, un atzīst, ka elektroniskās cigaretes ir bīstamas un smēķēšana var izraisīt priekšlaicīgu nāvi.

Ne medijs, kurā sižets pārraidīts, ne žurnālists vai operators tiesā nav iesūdzēti, ziņo LTV. Prasība vērsta tikai pret ārstu.

SIA "Pro Vape" pārstāvis Mārtiņš Dambergs LTV sacījis: "mēs zinām, ka sabiedrībā varbūt elektroniskās cigaretes mēdz saukt par saltiem, bet salti nav elektroniskās cigaretes, tas ir viens no zīmoliem. Mēs gribētu, lai šīs atšķirības tiktu respektētas".

"Šī prasība nav par to, vai smēķēt ir labi vai slikti, vai elektroniskās cigaretes labākas vai sliktākas bet gan par to, ka ārstam, it īpaši profesoram, ar lielāku rūpību publiskā telpā būtu jāizvēlas izteikumi, kādos viņš raksturo zināmus apsvērumus vai faktus," viņš akcentējis.

Krama advokāte Ilze Vilka LTV akcentēja, ka "šis izvēlētais moments", kad Saeimā 3. lasījumā ir grozījumi, kas paredz aizliegt aromatizētājus elektroniskajām cigaretēm, par to notiek ļoti lielas cīņas, "nu, varbūt sakritība".

LTV ziņo, ka reputācijas aizskārumu vairumtirgotājs novērtējis 5000 eiro apmērā. Summa nav pamatota ar apgrozījuma kritumu, bet novērtējot sasniegto auditoriju un profesora atpazīstamību, tiesā prasīto summu pamatojis uzņēmuma jurists.

Uz LTV jautājumu, "kā var izmērīt šos apgalvojumus," Rīgas rajona tiesas tiesnesis Guntis Lauskis atbildējis, sakot, ka "tas būs ļoti sarežģīts apstāklis, ko vērtēt".

Spriedums šajā lietā Rīgas rajona tiesā gaidāms mēneša laikā.

"Lursoft" dati liecina, ka "Pro vape" apgrozījums pērn bija 76,28 miljoni eiro un gadu tas noslēdza ar 6,45 miljonu eiro peļņu.

75% uzņēmuma kapitāla pieder Mārtiņam Jamontam, bet 25% īpašnieks ir Edžus Picka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!