Foto: LETA

Rīgas valstspilsētas pašvaldības kontrolētās kapitālsabiedrības SIA "Rīgas satiksme" pašlaik plānotā negatīvā ietekme uz vispārējās valdības budžeta bilanci 2024. gadā un 2025. gadā vairāk nekā četras reizes pārsniedz atļauto robežu, tāpēc Rīgas domei jāpārskata investīciju plāns vai ieņēmumu apjoms, uzsver Finanšu ministrija (FM).

FM saskaņošanai nodevusi informatīvo ziņojumu par SIA "Rīgas satiksme" radīto negatīvo fiskālo ietekmi uz vispārējās valdības budžeta bilanci 2024. un 2025. gadā, kas vēl būs jāskata Ministru kabinetā. 2023. gada budžeta un vidēja termiņa budžeta likums paredz, ka vispārējās valdības sektorā iekļautās pašvaldību kapitālsabiedrības, kuru starpā ir arī "Rīgas satiksme", negatīvā ietekme uz budžeta bilanci 2024. un 2025. gadā drīkst pārsniegt piecus miljonus eiro, ja ir saņemta Ministru kabineta piekrišana.

Spēkā esošais likums paredz, ka "Rīgas satiksmes" saimnieciskās un finanšu darbības ietekme uz vispārējās valdības budžeta bilanci 2024. un 2025. gadam būs attiecīgi 400 000 eiro un 11,2 miljoni eiro. Tomēr šā gada 28. jūlijā FM tika informēta, ka "Rīgas satiksmes" aktualizētā fiskālā ietekme uz budžetu nākamgad ir 21,7 miljoni eiro, bet 2025. gadā – 22,8 miljoni eiro. Attiecīgi negatīvās ietekmes palielinājums 2024. gadam veido 21,3 miljonus eiro un 2025. gadam – 11,6 miljonus eiro. Līdz ar to šādam palielinājumam nepieciešams saņemt Ministru kabineta piekrišanu.

Saskaņā ar Rīgas pašvaldības sniegto informāciju, pārsniegums ir radies pamatā tādēļ, ka "Rīgas satiksme" ir sagatavojusi jaunu investīciju plānu, paredzot jaunus investīciju projektus un paplašinot esošos. Investīciju apjoms 2024. gadā ir pieaudzis par 53%, bet plānotie ieņēmumi ir pieauguši tikai par 9%.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!