Foto: LETA

Saeima opozīcijas partiju "Latvija pirmajā vietā" un "Stabilitātei!" demisijas pieprasījumu premjeram Krišjānim Kariņam (JV) skatīs ceturtdien, 15. jūnijā, ārkārtas sēdē.

Saeimas preses dienestā portālu "Delfi" informēja, ka šo ceturtdien notiks parlamenta kārtējā sēde, kas sāksies pulksten 9.

Savukārt pulksten 15 paredzēta Saeimas ārkārtas sēde, kurā iekļauts opozīcijas partiju sagatavotais lēmuma projekts par neuzticības izteikšanu Kariņam.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka LPV un "Stabilitātei!" aicina izteikt neuzticību premjeram, pamatojoties uz to, ka Kariņa vadītās valdības plāni transformēt ekonomiku un apturēt valsts labklājības lejupslīdi ir cietuši neveiksmi, bet viņa vēlme pēc Valsts prezidenta vēlēšanām paplašināt koalīciju faktiski ir paralizējuši valdības darbu.

Patlaban norisinās Kariņa rosinātās koalīcijas paplašināšanas sarunas, kas tika iniciētas pēc tam, kad ar opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un partijas "Progresīvie" deputātu balsīm Valsts prezidenta amatā tika ievēlēts "Jaunās Vienotības" (JV) virzītais Edgars Rinkēvičs.

Patlaban koalīciju veido trīs politiskie spēki – JV, "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA). Abas pēdējās nevēlas strādāt paplašinātā koalīcijā.

Iepriekš Kariņš pauda bažas, ka esošās koalīcijas apņemšanās īstenot politisko programmu un reformas nav pietiekami ambicioza.

Kariņš uzsvēra, ka valsts attīstībai nepieciešams īstenot reformas piecās jomās – skolu tīkla sakārtošana, slimnīcu pakalpojumu tīkla sakārtošana, obligātās veselības apdrošināšanas ieviešana, darbaspēka jautājumi, valsts kapitālsabiedrību daļu kotēšana birža un sociālie jautājumi, ar tiem saprotot arī tā dēvētās Stambulas konvencijas ratificēšanu, kas, Kariņa vārdiem, būtu ne tikai simbolisks žests, bet gan nozīmīgs lēmums.

Pēc premjera teiktā, esošajā koalīcijā ir vienprātība par pirmajiem diviem reformu virzieniem – skolu un slimnīcu tīklu, bet atlikušajos trīs reformu virzienos koalīcijas partneru vidū nav vienprātības.

"Lai šo pārvarētu, ir jāpaplašina koalīcija, lai šo pilno programmu varētu īstenot, bet katrs politiskais spēks atsevišķos jautājumos varētu nemainīt savu nostāju," secināja Kariņš.

Pagājušajā nedēļā Kariņš tikās ar ZZS un "Progresīvo" pārstāvjiem, bet šo otrdien un trešdien viņam plānotas atkārtotas sarunas ar AS un NA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!