Foto: DELFI

Saeima ceturtdien, 22. jūnijā, nolēma nodot izvērtēšanai Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) izstrādāto iniciatīvu, kas paredz veikt izmaiņas Ministru kabineta iekārtas likumā, nosakot valdības atkāpšanos streiku vienošanās neizpildes gadījumā.

Portālā "manabalss.lv" nepieciešamo atbalstu guvušās iniciatīvas mērķis ir panākt valdības pārstāvju atbildību, ja netiek izpildīta panāktā streika vienošanās.

Streika pieteikuma gadījumā tiek izvirzītas noteiktas prasības, par ko tiek informētas attiecīgās kolektīvā strīda risināšanā iesaistītās institūcijas. Normatīvais akts – Streiku likums – nosaka, ka pusēm ir jācenšas panākt kompromisi un izlīgums, kas juridiski ir jāapstiprina.

Pamatojoties uz LIZDA praktisko pieredzi, ir izveidojusies situācija, kurā tika izvirzītas streika prasības, izveidota izlīgšanas komisija, panākti kompromisi, un Ministru kabinets sēdē vienbalsīgi apstiprināja protokollēmumu par streika vienošanos.

"Diemžēl radās precedents, ka netika izpildīta visa streika vienošanās, un šādos gadījumos Ministru kabineta pārstāvjiem nav paredzēta atbildība. Lai veicinātu amatpersonu atbildību un nedevalvētu kolektīvā interešu strīdu būtību un streika vienošanās izpildi, mēs aicinām veikt grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā, kas paredzētu valdības atkāpšanos, ja valdība neizpilda streika sarunās panākto vienošanos par kolektīvā interešu strīda atrisināšanu," norāda LIZDA.

Arodbiedrība uzskata, ka, palielinot amatpersonu atbildību par spēkā esoša tiesību akta izpildi, tiks mazināts tiesiskais nihilisms, veicināta uzticēšanos politiķiem, mazināta plaisu starp vēlētājiem un politisko varu, veicināti labas pārvaldības principi, stiprināts tiesiskums un demokrātiskas valsts pamatvērtības, kā arī veicināta pilsoniskā līdzdalība.

Jau vēstīts, ka LIZDA pieprasa līdz jūnija beigām veikt visas nepieciešamās normatīvu izmaiņas, lai nostiprinātu streikā panāktās vienošanās. Ja tas netiks izdarīts, LIZDA prasīs izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas (JV) demisiju, paziņojusi arodbiedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!