Foto: Shutterstock
Laikapstākļiem paliekot vēsākiem un iegriežoties rudens vējiem, tuvojas arī vēdzeļu jeb makšķernieku aprindās par "ļurbu" dēvēto zivju ķeršanas īstā sezona. Šīs zivis aktivizējas ūdenim atdziestot un medī tumšajā laikā. Latvijas rekords ir 5,5 kilogramus smaga zivs, kura 2008. gadā tika noķerta Bārtā.

Vēdzeļu (Lota lota) makšķerēšanas daudziem saistās ar rudeni, ugunskuru, galvas lukturīti. Labus copes rezultātus bieži nodrošina lietus, vējš un slapjš sniegs.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra jaunākās prognozes liecina, ka pakāpeniski kļūs vēsāks. Nedēļas izskaņā gaidāmi nokrišņi un mākoņains laiks. Naktīs minimālā gaisa temperatūra tiek prognozēta +3…+8 grādu robežās.

Makšķerniekiem arī jāņem vērā, ka Latvijas turpinās mazūdens periods. Aizvadītajā nedēļā ūdens līmenis upēs svārstījās ar tendenci pazemināties. Upju notece joprojām saglabājās zem normas. Lielākajā daļā upju ūdens augi jau nogūluši upes dibenā.

Latvijā vienai personai atļauts lomā paturēt vēdzeli, kuras minimālais garums ir 35 centimetri.

Lomā atļauts paturēt piecas vēdzeles.

Kā liecina "makskeresanaskarte.lv" pieejamā informācija, vēdzele Latvijā sastopama vairākumā upju un daudzos ezeros, kā arī jūras piekrastē, īpaši upju grīvu rajonos. Nelielos, stipri aizaugušos, īpaši slēgtos ezeros šī zivs parasti nav sastopama.

Ezeriem aizaugot, strauji samazinās un izzūd vēdzeļu populācijas, jo to ikru attīstība notiek ziemā uz grunts, kur, sadaloties augu atliekām, rodas skābekļa trūkums un ikri iet bojā.

Vēdzele ir plēsīga zivs, kura pārtiek no dažādiem gultnes tuvumā atrodamiem bezmugurkaulniekiem, ķer arī vardes un sīkas zivis.

Vēdzele ir tumsas aktivitātes zivs, kura dienas gaišajā laikā uzturas slēptuvē. Šīs zivis dzīvo pa vienai, baros pulcējas tikai nārsta laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!