Foto: Publicitātes foto

Lai gan bišu drava uz Jelgavas poliklīnikas jumta tika izvietota sezonas otrajā pusē, tā līdz sezonas beigām ir devusi 21 kilogramu medus, portālu "Delfi" informēja projekta īstenotāji

Jūlija vidū pašā Jelgavas centrā tapa pirmais Latvijas urbānais jumta bišu dārzs ārpus Rīgas – pēc Jelgavas poliklīnikas un Latvijas Biškopības biedrības savstarpējās vienošanās uz veselības aprūpes iestādes jumta tika ierīkota bišu drava.

Tās mērķis bija pētnieciskos nolūkos iegūt medus paraugus, veikt tā fizikāli ķīmiskās analīzes un apkopot datus par medu pilsētvidē.

Uz poliklīnikas jumta tika izvietotas trīs bišu saimes, kas līdz vasaras noslēgumam pieauga par vairākiem tūkstošiem bišu, savukārt sezonā ienesa 21 kilogramu medus.

Šobrīd bites ir devušās ziemas guļā, lai jau nākamā gada martā atgrieztos uz Jelgavas poliklīnikas jumta. Savukārt ievāktais medus tiks Jelgavas poliklīnikas darbiniekiem.

Projekta galvenais mērķis bija pievērst sabiedrības uzmanību bioloģiskās daudzveidības nozīmei cilvēku veselības saglabāšanā un bišu svarīgajai lomai pārtikas ražošanas nodrošināšanai, jo tieši bišu dzīvotspēja liecina par tīru vidi. Ievāktā medus paraugi ir nodoti laboratorijai fizikāli ķīmisko analīžu veikšanai, bet rezultātus analizēs Latvijas Biškopības biedrības eksperti.

Stropi tika izvietoti uz Jelgavas poliklīnikas jumta piektā stāva līmenī un rūpes par bitēm uzņēmās Jelgavas novada Vircavas biškopis Nauris Bērziņš:

"Neskatoties uz to, ka bites uz jumta tika novietotas salīdzinoši vēlu, medus raža ir izdevusies ievērojama – nedaudz vairāk par 20 kilogramiem augstvērtīga atņemamā medus. Tāpat bites pierādīja, ka jūtas labi šādā vidē un netraucē poliklīnikas ikdienas darbu. Šķiet, to klātbūtni neviens, izņemot tehniskos darbiniekus, tā īsti nepamanīja. Bites lieliski tika galā gan ar dzīvi augstumā, gan spēja sagādāt sev barību," norāda Bērziņš.

Urbānā biškopība ir izplatīta daudzās pasaules pilsētās un Eiropā un tā ļauj bites turēt vidē, kurā ir mazākas gaisa temperatūras svārstības ne tikai vasarā, bet arī pārējos gadalaikos. Tas bitēm dod iespēju ātrākai attīstībai pavasarī un vasarā, kā arī nodrošina vieglāku ziemas pārlaišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!