Foto: LETA
Vairākas Latvijas vides un dabas aizsardzības, kā arī dabas ekspertu organizācijas pauž neizpratni un bažas par Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pārstāvja Kaspara Meļņa virzīšanu Klimata, enerģētikas un vides aizsardzības ministra amatam, portāls "Delfi" uzzināja Latvijas Dabas fondā (LDF).

"Meļņa iepriekšējā pieredze un publiski paustais viedoklis demonstrē izpratnes un zināšanu trūkumu par klimata, vides un dabas aizsardzības politiku, kandidāts arī klaji iestājies pret nozīmīgiem Zaļā kursa virzieniem, piemēram, dabas atjaunošanas regulu, kā arī iepriekš vispār bijis pret Klimata un enerģētikas ministrijas izveidi," norāda LDF.

Organizācijas atklātā vēstulē aicina Ministru prezidenta kandidāti Eviku Siliņu pārskatīt šo ministra kandidatūru, kā arī kopumā iebilst piedāvājumam ZZS vadīt Klimata, enerģētikas un vides aizsardzības ministriju (KEVAM).

Kā norāda organizācijas – no trim koalīcijas partneriem ZZS ir viszemākā izpratne un kompetence par vides, klimata un dabas aizsardzības jautājumiem. Par to liecinot Zaļā barometra vides un vides politikas ekspertu veiktais partiju vērtējums pirms 14. Saeimas vēlēšanām (Zaļais barometrs, Saeimas vēlēšanas 2022).

Tāpat organizācijas uzsver, ka Meļņa kļūšana par vadītāju ministrijā, kuras tiešais uzdevums ir īstenot Zaļo kursu, tai skaitā ieviest Dabas atjaunošanas likumu, ir kliedzošs un nebijis precedents, kas apdraud Latvijas vides, dabas un klimata situāciju, tai skaitā Latvijas iedzīvotāju iespējas pielāgoties klimata pārmaiņu sekām.

Viss vēstules teksts pieejams šeit.

Vēstuli parakstījuši nodibinājums "Latvijas Dabas fonds", biedrība "Zaļā brīvība", nodibinājums "Pasaules Dabas fonds", Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija un citi.

Jau vēstīts, ka premjera amata kandidāte Evika Siliņa (JV) trešdien, 13. septembrī, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču mediju pārstāvjus informēja par nākamo Ministru kabineta sastāvu.

Pēc Siliņas teiktā, "Jaunajai vienotība" nākamajā Ministru kabinetā būs astoņi krēsli – Siliņa premjera amatā, finanšu ministrs būs Arvils Ašeradens, ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere, izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa, bet veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) nākamajā valdībā būs četri ministru amatu – ekonomikas ministrs būs Viktors Valainis, labklājības ministrs Uldis Augulis, zemkopības ministrs Armands Krauze, bet klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.

No ZZS ievēlētajam Gunāram Kūtrim tiks Saeimas spīkera amats.

Savukārt "Progresīvajiem" valdībā būs trīs ministru amati – satiksmes ministra amatu ieņems Kaspars Briškens, aizsardzības ministra amatu Andris Sprūds, bet kultūras ministre būs Agnese Logina.

Plānots, ka Saeima jauno valdību varētu apstiprināt piektdien, 15. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!