Foto: Latvijas armija

1992. gada vasara. Lai arī Latvija jau ir atguvusi neatkarību, valstī joprojām atrodas Krievijas okupācijas karaspēks. Gadu iepriekš dibinātā Zemessardze, saprotot, ka resursu trūkuma dēļ nevarēs ar ienaidnieku iesaistīties atklātā karadarbībā, sāk apgūt partizānu kara taktiku. 1993. gadā paši zemessargi izstrādā rokasgrāmatu partizānu vienību komandieriem, kas pamatlietās ir noderīga vēl šodien, kā arī savā veidā pēdējos divos gados ir palīdzējusi Ukrainas armijai cīnīties ar okupantiem.

Kāds portāla "Delfi" lasītājs, norādot, ka šī ir ļoti interesanta vēstures liecība, redakcijai atsūtīja nedaudz notraipītu nelielu grāmatu ar nosaukumu "Partizānu komandiera rokasgrāmata". 150 lapaspuses biezo brošūru, kas bija paredzēta dienesta lietošanai, 1993. gadā izdeva Zemessardzes 5. Zemgales brigāde, kā viens no grāmatas sastādītājiem minēts brigādes komandieris pulkvedis Jānis Hartmanis. Sarunā ar "Delfi" viņš atklāj, kā šī rokasgrāmata radās un kāds bija tās mērķis.

Nesmēķēt un nesastingt

Rokasgrāmatu veido deviņas nodaļas, kur loģiski un bez liekvārdības izstāstīts, kas būtu jāzina nelielas partizānu vienības komandierim. Krājumā gan nevar atrast ļoti praktiskas lietas, piemēram, kā labāk uzspridzināt sliežu ceļus vai nodurt pretinieka karavīru. Rokasgrāmata sniedz ieskatu partizānu vienības organizācijā, taktikā, kaujas operāciju plānošanā, slepenas saziņas nodrošināšanā un pirmās palīdzības sniegšanā.

Piemēram, rokasgrāmatas 18. lapaspusē stāstīts, kā

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!