Foto: Cehs.lv karikatūra

"Kurš vispār to sūdu lasa?" kārtējo reizi šķirstīju komentāru sadaļā atsauksmes par "Ceha" rakstu, kuru neviens nelasa, bet visi kaut kā ir informēti un ar viedokli. Taču pavisam noteikti man ir vismaz viens uzcītīgs lasītājs. Kad pirms gandrīz diviem gadiem ierosināju ideju par tropu salas piešķiršanu savas valsts dibināšanai visiem tiem, kam nepatīk Latvija un tās likumi, kāds apņēmīgs uzņēmējs vārdā Ernests, to izlasījis, domīgi novilka garu "Hmmmmmmm…"

Aktīvi sociālo tīklu lietotāji jau būs pamanījuši uzjautrināšanos par gigaprojektu “Jaunlatvija”. Jau nosaukuma izvēle vien ir interesanta. Protams, nav ko pievilkt aiz ausīm. Tam var būt saknes gan jaunlatviešu idejās, gan vienkārši – kā gan nosaukt “Latviju 2.0”? Protams, ka Jaunā Latvija. Vēlams, saliktenī. Tomēr aizvien tā kā drusku jocīgi šī brīža notikumu kontekstā, kur austrumos no mums miljoniem cilvēku šļāc biksēs par “Novorossijas” ideju. Bet labi. Nedaudz par pašu projektu.

2021. gada pavasarī spriedu, ka ir klajā pretrunā ar cilvēka tiesībām un brīvībām spiest dzīvot valstī, kuras likumiem nekādi nepiekrīti. Un šādi cilvēki ir daudzviet. Kāds ieteiks pārcelties. Bet – ja nekur nav tāda valsts, kuras iekārta pilnībā ciena īsteni suverēnā ļauža brīvības? Loģiski – jādibina sava valsts. Pašnoteikšanās tiesības tomēr ir fundamentālas un pamats tam, kāpēc mēs vispār veidojam un dalāmies valstīs. Nepatīk zem karaļa X, saceļamies, paklapējamies ar šķēpiem un veidojam savu republiku. Ticu, ka 21. gadsimtā spējam labāk un bez vardarbības. Protams, ja vien neesi Krievija vai kaut kāda kūtspakaļas valstiņa Āfrikā. Lai procesu iekustinātu, ieteicu pilotprojektu – noteiktam skaitam brīvprātīgo piešķiram nelielu tropu saliņu, kur tie var veidot savu kopienu pēc pašu ieskatiem. Jauni likumi, jaunas normas, jauna ideālā sabiedrība un ideālā valsts. Kā tas izdodas – to visu attiecīgi translēt tiešraidē citiem par paraugu – šovs “Brīvvalsts Robinsoni”.

Uzņēmējs Ernests nav mutes bruķētājs, bet darītājs, ko apliecina arī tas, ka kaut kādi stulbi ugunsdrošības noteikumi nav šķērslis veiksmīgam hosteļu biznesam. Tāpēc “Jaunlatvijas” projektam jau ir mājaslapa un bankas konts, kur potenciālajiem investoriem un vienkārši labdariem ieskaitīt naudu jaundibināmās valsts dibināšanas krājkasītē.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!