Foto: LETA
26. maijā Gruzija atzīmē valsts neatkarības 105. gadadienu. Turklāt šis gads Gruzijai un Latvijai ir jubilejas gads, jo pirms 30 gadiem, 1993.gadā, starp abām valstīm tika nodibinātas diplomātiskās attiecības, un šīs vēsturiski brālīgās attiecības aktīvi un dinamiski attīstās arī mūsdienās.

Gruzijas valstiskums, kura saknes meklējamas gadsimtus senā vēsturē, savu neatkarību zaudēja 19. gadsimta sākumā. 1918. gada 26. maijā, pamatojoties uz Neatkarības aktu, tika atjaunota zaudētā suverenitāte un nodibināta pirmā Gruzijas demokrātiskā republika, kas diemžēl pastāvēja tikai trīs gadus. Tomēr pirmā republika ar savu konstitūciju, valsts organizāciju un eiropeiskām vērtībām radīja svarīgu pamatu demokrātisko institūciju izveidei Gruzijā pēc neatkarības atjaunošanas.

Pēc atbrīvošanās no padomju okupācijas Gruzija izgāja grūtu ceļu, tostarp pilna mēroga karu ar Krieviju, kura rezultātā tika okupēti 20% Gruzijas teritorijas. Turklāt pēc militārās agresijas pret Ukrainu 2022. gadā reģionā radikāli mainījās ģeopolitiskā situācija un drošības arhitektūra.

Par spīti grūtībām, Gruzijas tauta nav pārstājusi censties veidot eiropeisku, demokrātisku valsti, sargājot mūsu kopīgās Eiropas un eiroatlantiskās vērtības, un daloties pieredzē ar partneriem.

Gruzijas integrācija Eiropas ģimenē ir konstitūcijā noteikts mērķis, kura sasniegšanai pēdējā desmitgadē ir sperti īpaši efektīvi soļi. Tostarp, ar asociācijas līguma parakstīšanu starp Eiropas Savienību un Gruziju 2014.gadā, kā arī ar vienošanos par padziļinātu un visaptverošu brīvās tirdzniecības zonu un bezvīzu ceļošanas iespēju ES/Šengenas zonā no 2017. gada. 2022. gada 3. martā Gruzija oficiāli iesniedza pieteikumu dalībai ES.

Saskaņā ar vēsturisko Eiropas Savienības Padomes 2022. gada 24.jūnija lēmumu, Gruzijai tika dota Eiropas perspektīva un attiecības ar Eiropas Savienību pārgāja kvalitatīvi jaunā posmā. Gruzija vienmēr ir ļoti novērtējusi Latvijas aktīvo atbalstu, lai mūsu valsts kļūtu par daļu no Eiropas un eiroatlantiskās telpas. Šis atbalsts ir skaidri izteikts starptautiskajā arēnā un pozitīvi ietekmē daudzpusējo attiecību, kas balstītas uz partnerību un uzticību starp valstīm, dinamiku.

Esam pateicīgi par Latvijas proaktīvo atbalstu Gruzijas teritoriālajai integritātei un suverenitātei.

Mēs sagaidām, ka Gruzijas centieni izpildīt nepieciešamos kritērijus tiks pienācīgi un savlaicīgi izvērtēti un dos loģisku rezultātu - Eiropas Savienības kandidātvalsts statusa piešķiršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!