Foto: Privātais arhīvs

Valmiera ir viena no Latvijas ekonomiski aktīvākajām pilsētām, to raksturo iedzīvotāju vēlme šeit dzīvot, mācīties, veidot profesionālo karjeru un attīstīt biznesu, kas dzīvokļu īres tirgus sektorā rada augtu pieprasījumu, bet piedāvājums joprojām ir nepietiekams.

Mājokļu trūkums Latvijā negatīvi ietekmē sociālo, vides, uzņēmējdarbības un reģionu attīstības jomu. Eiropas Savienībā ik gadu dzīvojamais fonds tiek atjaunots par 1%. Savukārt Latvijā mājokļu fonda atjaunošanas jomā pēdējos 30 gados no jauna uzbūvēti tikai 4% jaunu mājokļu. OECD 2020. gada pētījums liecina, ka 44% Latvijas iedzīvotāju ir nepieciešams atbalsts mājokļa jautājumos.

Īres namu pilotprojekta pozitīvā pieredze

Mājokļu trūkuma radītie riski Valmierā tika identificēti jau pirms deviņiem gadiem. Pirmais mēģinājums būvēt īres namus uz pašvaldības zemes, ierīkojot pašvaldības inženierkomunikāciju pievadus, neizdevās, jo nebija privāto investoru intereses. Pirmos divus daudzdzīvokļu īres namus, izveidojot biznesa plānu, ar nelielas kvadratūras dzīvokļiem, augstu energoefektivitāti realizēja 100% pašvaldības kapitālsabiedrība SIA "Valmieras namsaimnieks". Divus namus ar 150 dzīvokļiem ekspluatācijā nodeva 2018. gadā.

Latvijā tā bija unikāla mājokļu nepietiekamības un nepieejamības risināšanas pieredze, ko īstenoja pēc pašvaldības iniciatīvas. Palīdzēja uzņēmuma vienīgā priekšrocība – pašvaldības zemes ieguldījums pamatkapitālā un bankas ticība projekta rezultātam. Visi, kuri apzinājās mājokļu trūkuma radītās sekas un iespējamos projekta attīstības riskus, ar interesi sekoja, vai un kā Valmierai izdosies.

Mēs uzņēmāmies risku, jo problēma bija samilzusi – mājokļu trūkums kavēja uzņēmējdarbības attīstību, investoru piesaisti, jaunu darbavietu radīšanu, jaunu speciālistu piesaisti, darbaspēka piesaisti no attālākām vietām, iedzīvotāju skaita noturēšanu un palielināšanu, nekustamā īpašuma iegādes un īres cenas jau bija sasniegušas un pārsniedza cenas galvaspilsētā. Taču ienākumu atšķirība starp galvaspilsētu un reģiona nemazinājās, arī finansējuma pieejamība reģionos nebija pietiekoša. Taču 150 dzīvokļi ir risinājums tikai 150 mājsaimniecībām, pieprasījums ir desmitiem reižu lielāks, tāpēc ir skaidrs, ka Valmierā un tās apkārtnē ir jāturpina attīstīt cenas ziņā iedzīvotājiem pieejami, mūsdienu kvalitātes un zema enerģijas patēriņa prasībām atbilstoši īres mājokļi.

Uzņēmumiem vajadzīgi darbinieki, darbiniekiem – īres dzīvokļi

Pirms lēmuma par daudzdzīvokļu īres namu būvniecību Valmierā pēc pašvaldības pasūtījuma 2017. gadā biedrība "Valmieras Attīstības aģentūra" veica iedzīvotāju un uzņēmēju aptauju. Rezultāti parādīja, ka 48 % uzņēmēju plāno palielināt darbinieku skaitu, 48 % uzņēmēju uzskata, ka mājokļu trūkums kavē darbinieku piesaisti 54 % uzņēmēju uzskata – pašvaldībai jāpalīdz pilsētai un novadam piesaistīt cilvēkresursus. Drīzumā plānots veikt atkārtotu aptauju. Aptaujājot iedzīvotājus, atklājās, ka 80 % vēlas īrēt, nevis iegādāties mājokļus. Savukārt daudzdzīvokļu mājokļu tirgus pētījumi Valmierā ir veikti vairākkārt, lai analizētu situāciju un noskaidrotu, kādi ir pieprasītākie mājokļi tirgū (istabu skaits, kvadratūra, cena par kvadrātmetru u.c.)

2018. gadā analizējot abu Valmierā jaunuzcelto īres namu līgumu slēdzēju profilu, konstatējām, ka 47% ir cilvēki līdz 30 gadu vecumam, 31% – līdz 40 gadiem, 22% ir vecumā no 40 līdz 50+ gadiem. Tas apliecina, ka tieši jauniem cilvēkiem īslaicīgais īres dzīvokļu pieejamības risinājums ir vispiemērotākais. Četri galvenie iemesli tieši īres mājokļa izvēlei jauniešiem ir: 1) vēlme sākt patstāvīgu dzīvi; 2)uzkrāta kapitāla neesamība; 3) neziņa par to, vai un cik ilgi paliks konkrētajā darbā; 4) jauniešiem nav izteiktas piesaistes konkrētai vietai un saistībām. Pieprasītākie ir divu istabu dzīvokļi.

Valsts atbalsts ir svarīgs un to izmantosim

Covid-19 ietekme, karš Ukrainā, kas ietekmē piegādes, materiālu izmaksu kāpumu, nozīmē, ka attīstīt nākamos daudzdzīvokļu īres namu projektus Valmierā ar zemu īres maksu vairs nav iespējams, tādēļ ir nepieciešams valsts vai Eiropas Savienības finansiāls atbalsts.

Tādēļ Valmiera gatavojas pieteikties jaunajā Ekonomikas ministrijas atbalsta programmā zemas īres maksas mājokļu būvniecībai reģionos, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iniciatīvai mājokļu pieejamības veicināšanai, sniedzot atbalstu pašvaldībām, lai tās varētu nodrošināt iedzīvotājiem kvalitatīvus un finansiāli pieejamus īres mājokļus. Priecājamies, ka mūsu pilotprojekts palīdzēja izprast un attīstīt mājokļu politiku valstī, un esam gatavi Valmierā celt jaunus daudzdzīvokļu īres namus, lai mūsu iedzīvotājiem būtu, kur dzīvot.

Kvalitatīvi un cenas ziņā pieejami mājokļi ir viena no ES iedzīvotāju pamatvajadzībām. Tādēļ no pašvaldību skatu punkta ļoti pozitīvi vērtējama ir Ekonomikas ministrijas izstrādātā valsts atbalsta programma, kuras ietvaros ir pieejams sākotnējais finansējums 42,9 miljonu eiro apmērā zemas īres maksas mājokļu būvniecībai reģionos.

Atbalsta programma ir izstrādāta Atveseļošanās un noturības mehānisma plāna ietvaros, par šo finansējumu ir paredzēts uzbūvēt 700 zemas īres maksas dzīvokļu reģionos ārpus Rīgas un Pierīgas. Mēs, Valmieras novada pašvaldība, startēsim šajā programmā un būvēsim daudzstāvu namus. Esmu pārliecināts, ka cilvēki novērtēs šo pašvaldības un valsts kopdarbības programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!