Foto: LETA
Publiski spekulēt par dzīva un vesela cilvēka nāvi, arī par odiozas personas, liekas kaut kā neētiski. Tomēr tādu lietu varētu delikāti minēt šādā kontekstā – vai Ventspils oligarhs un atstādinātais(?)/neatstādinātais(?) Ventspils de facto mērs Aivars Lembergs izbeigs garu un "interesantu" mūžu 90+ gadu vecumā kādā 204?. gadā, tā arī nedzirdējis Latvijas tiesas spriedumu par virkni kriminālu un korumpētu darbību?

Tā varētu izskatīties, vērojot kriminālprocesu un tiesāšanos pret Lembergu kopš 2007. gada. Taču ASV Valsts kases departamenta rīcība, nosakot sankcijas Lembergam un vairākām ar viņu saistītām organizācijām, lai gan nav gluži tiesas process, tomēr ir sava veida spriedums ar noteiktām sekām.

Lembergs, protams, varēs nopirkt savā taisnošanās preses konferencē minēto desu, droši vien arī apmaksāt virkni "primāro vajadzību", kuras Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ļaus viņam no saviem kontiem segt. Kā izskanējis skarbos sociālo mediju komentāros, arī ar būtiski samazinātu rocību Lembergs dzīvos labāk par daudziem trūcīgiem, vientuļiem pensionāriem, kam teju pietiek naudas pārtikai un zālēm (vai vienu mēnesi ēšanai, nākamajā artrīta tabletēm u. tml.). Taču, arī nepadarot Lembergu un viņa ģimeni par plikadīdām vārda burtiskā nozīmē, ir pamats just, ka pasaulē (konkrēti Vašingtonā) tomēr ir taisnība.

Šmuces un mahinācijas, kurās iejaukts Lembergs, kā arī viņa sabiedrotie un partneri (ar dažu labu no kuriem viņš sarējies, bet tas aizgājis pie izmeklētājiem), ir labi aprakstītas presē. T.s. "tranzīta kari" bija cīņa nevis par labāko pārvaldību akcionāru interesēs virknē Ventspils uzņēmumu, bet drīzāk par tiesībām "smelt" no brīžiem milzīgās naudas plūsmas, kas gāja caur šo uzņēmumu kasēm.

Krēslā ilgi – kā kāds Āfrikas varasvīrs

Lembergs Ventspili ir vadījis kopš 1988. gada – gan kā komunists, gan kā partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītājs. Tas jau tuvojas dažādu Āfrikas valstu valdnieku politiskajai ilgmūžībai, lai gan Latvija tiek uzskatīta par demokrātisku valsti ar daudzpartiju sistēmu. Nenoliedzami, un to arī saka daļa ventspilnieku, viņš pilsētā ieviesis kārtību, ostai viņa valdīšanas laikā piesaistīti uzņēmumi un ražotāji. Taču tas nedaudz līdzinās to ASV pilsētu rajoniem, kur dzīvo t.s. "mafijas bosi" un vairāku kvartālu aplī ap "bosa" mājokli ielas ir tīras, ap atkritumu tvertnēm nelec un nebarojas žurkas un nav sastopami huligāni un vazaņķi.

Protams, "bosa" kaimiņi to novērtē un piever aci uz to, ka bosa "gudrie puiši" (wise guys – ASV gangsteru žargonā) iekasē neformālas nodevas no krodziniekiem un veikalu īpašniekiem, tā sakot, kā stiklu un inventāra apdrošināšanu.

Lemberga tiesāšana par viņa un viņa "gudro puišu" (tostarp paša dēla) izdarībām turpināsies, un nekas, ciniski izsakoties, neliecina, ka šos procesus neapsteigs 90 un diez cik gadu vecā Aivara aiziešana pēc 30 gadiem. Tomēr tagad, kamēr viņš vēl spēka gados un savā veidā aizvien ir zirgā, pār viņu nākusi zināma sodība un vienlaikus netiešs kauns pār Latvijas tiesu sistēmu.

Nu cik ilgi var? Interesanti, kādā apmērā FKTK vai citi sankciju izpildes uzraugi ļaus viņam apmaksāt juristus, kuru uzdevums, šķiet, nav bijis aizstāvēt ar labiem argumentiem, bet drīzāk bremzēt procesu. Tas atgādina mūžīgi slimo un vārgo Aleksandru Laventu, kurš izmantoja šķietami nebeidzamu vārguļošanu, lai novilcinātu savu tiesāšanu par gandrīz nepārprotamu milzu krāpšanas shēmu, kuru sauca – "Banka Baltija". Tomēr, valstij neatrodot veidu, kā paātrināt šķietamā vājinieka lietas iztiesāšanu, Lavents iesniedza sūdzību un uzvarēja Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) par tiesāšanas novilcināšanu, tika atbrīvots, no jauna tiesāts un sodīts, tā sakot, ar "nosēdēto laiku". Vienīgais labums – Lembergs savas tiesāšanas laikā ir uz brīvām kājām.

Vai redzēsim visus Ventspils astoņkāja taustekļus?

Bet metam pie malas Aivaru un gudrošanu, kurš kuru apsteigs – tiesa vai "drūmais pļāvējs".

Interesantākais tuvākajās nedēļās un mēnešos būs redzēt, cik tālu un plaši ir izstiepušies Lemberga taustekļi Ventspils un Latvijas biznesā. "Latvijas dzelzceļš", lidosta "Rīga" un citi redzami uzņēmumi ir steidzami pametuši "sankcionēto" Latvijas Tranzīta asociāciju, lai izvairītos no riska, ka arī viņu finanšu darījumus ierobežo vai bloķē. Izskatās, ka tāda ir virkne uzņēmumu – gan Ventspilī, gan citur Latvijā. Pat Rīgas osta tiek pa kaklu, pa galvu nodota valsts pārvaldībā, kas liek aizdomāties, ka arī valsts lielākajā ostā ir kādi "gudrie zēni" kā patiesie labuma guvēji.

Tieši šis jautājums liks FKTK un bankām kārtīgi pluinīt savus klientus, ja būs mazākās aizdomas, ka tur ir kāds Lemberga tausteklis. Tad varbūt redzēsim Ventspils "bosa" darbības un interešu patieso apjomu, jo ir skaidrs, ka Aivars nekļuva par vienu no valsts bagātākajiem cilvēkiem godīgi taupot vai radot un vadot kādu Latvijas "Apple" vai "Microsoft".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!