Foto: Privātais arhīvs
Jaunajai valdībai, gluži tāpat kā iepriekšējai un vēl citām pirms tam, veselības aprūpes nozares vadība būs nopietns izaicinājums – to mēs varam vērot arī valdības veidošanas procesā: veselības ministra posteni īsti nevēlas neviena partija kopumā, arī neviens politiķis individuāli publiski nav izteicis vēlmi strādāt šajā amatā. Ir neparasti, ka situācijā, kurā katram indivīdam veselības aprūpe ir galvenā prioritāte, politiskā un valstiskā līmenī šāda prioritāte netiek atzīta. Tāpēc nozare ar interesi un zināmu satraukumu gaida valdības veidošanas procesa rezultātu – šajā postenī nepieciešams nopietns darbs, tā nav un nevar būt pašmērķīga izrādīšanās, jo populāru lēmumu veselības nozarē nav.

Taču jau pašlaik varam teikt, ka viena no veselības aprūpes sistēmas nozarēm – farmācijas nozare – no jaunā ministra sagaida atklātu un efektīvu sadarbību – konstruktīvas sarunas, diskusiju un savstarpēju ieklausīšanos, kopīgi strādājot vienotu mērķu sasniegšanai.

Līdz šim – bez farmācijas nozares stratēģijas

Pirmais darbs, pie kā mēs novēlam ķerties jaunajam veselības ministram, ja runa ir par farmācijas jomu – tā ir attīstības stratēģiska sakārtošana. Proti: nozare līdz šim ļoti gaida, bet tā arī nav sagaidījusi nacionālo farmācijas politiku, kas iezīmētu gan valsts mērķus šajā jomā, gan svarīgākos attīstības virzienus. Politika noteikti jāizstrādā kopā ar nozari – dažādiem tās pārstāvjiem, kas katrs pārzina savu jomu līdz sīkākajām detaļām. Nacionālajai farmācijas politikai jākalpo kā "jumta" stratēģijai jomas izaugsmei, virzot biofarmācijas sektora un zāļu pētniecības attīstību vienlaikus ar farmācijas izglītības veicināšanu, farmaceitiskās aprūpes attīstību, zāļu pieejamību iedzīvotājiem un rūpēm par apgādi ar medikamentiem valstiskā līmenī laikā, kad pasaulē politiskā situācija ir samilzusi.

Farmācijas politikas esamība izslēgtu līdz šim novēroto haotisko darbošanos, sasteigti un citkārt paslepeni veidojot un virzot fragmentārus, savstarpēji nesaskaņotus, pretrunīgus un dažkārt pat neaktuālus jomas normatīvā regulējuma aktus un politikas dokumentus. Savukārt nozarē strādājošajiem uzņēmējiem un darbiniekiem farmācijas politika dotu skaidru signālu par valsts ilglaicīgu attīstību un tālredzīgu virzību, tādējādi būtu iespējams maksimāli efektīvi plānot investīcijas, izpētes un izaugsmes virzienus un nākotni nozarē.

Aptieku un farmaceitiskās aprūpes loma

Latvijā jau sen jābūt skaidram, kādu mēs vēlamies redzēt aptieku šodien un kādai tai jābūt rīt. Aptieku nozares pārstāvji ne reizi vien uzsvēruši – aptieka nav veikals, kurā rindas kārtībā izsniedz preces (šajā gadījumā – zāles). Tā ir vieta, iedzīvotāju atbalsta punkts, kur iespējams saņemt farmaceitisko aprūpi, profesionālas farmaceita konsultācijas un vienkāršākos veselības aprūpes pakalpojumus, kā tas ir daudzviet Eiropā. Šāda skaidra, plānveidīga un stratēģiska aptieku nozares attīstība veidotu arī veselības aprūpes pakalpojumus iedzīvotājiem tuvākus un pieejamākus.

To, ka spējam būt efektīvi un augsti profesionāli, aptiekas pierādīja jau kovida laikā. Tieši aptiekas bija visuzticamākās – vienmēr atvērtas, neliedza padomu nevienam, kas to lūdza. Aicinu atcerēties – aptiekas ir valstiski svarīga infrastruktūra, un farmaceits – reglamentēta profesija, tādēļ šī joma jāņem vērā, kad tiek plānots, finansēts, runāts un rakstīts par veselības aprūpes jomu valsts līmenī.

Šobrīd aptieku nozarē ir bažas par medikamentu piegāžu pārtraukumiem, kas piemeklējuši pasauli – farmaceiti ar šo problēmu sastopas pirmie, jo dažkārt nespēj nekavējoties nodrošināt pacientiem tās zāles, kas viņiem ir nepieciešamas. Tomēr mēs darām un darīsim visu iespējamo, lai risinātu šīs problēmas kopā ar ārstiem un ražotājiem visefektīvākajā veidā, jo mūsu visu kopīgs mērķis ir, lai iedzīvotājs, zāļu saņēmējs, neciestu.

Rezumējot – jaunajam ministram vajadzīga apņēmība, darba spars un izpratne par nozari, un, nenoliedzami, politisks atbalsts no partneriem valdībā un Saeimā mērķu sasniegšanai. Vienlaikus mēs kā farmācijas nozares pārstāvji esam gatavi sadarboties un vienmēr būt pie sarunu un lēmumu pieņemšanas galda, kad tiek lemts par veselības aprūpes jomas ikdienu, darbību un nākotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!