Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 5. oktobrī, noraidīja Ārlietu komisijas atbalstīto lēmumu, ar kuru Ministru kabinets tiktu aicināts informēt Eiropas Padomes ģenerālsekretāru, ka Latvija atsauc savu parakstu Eiropas Padomes Konvencijai par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvencijai.

Latvija minēto konvenciju ir parakstījusi, bet vēl nav ratificējusi. Labklājības ministrija (LM) patlaban gatavo likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt minēto konvenciju.

27. septembrī Saeimas Ārlietu komisija atbalstīja kolektīvo iesniegumu par nepievienošanos Stambulas konvencijai un vienojās atsaukt Latvijas pievienošanos Eiropas Komisijas aicinājumam Eiropas Savienībai parakstīt un ratificēt Stambulas konvenciju.

Savukārt 4. oktobrī Ārlietu komisija atbalstīja Saeimas Juridiskā dienesta sagatavoto lēmuma projektu, kuru Saeimai pieņemot, valdība tiktu aicināta informēt Eiropas Padomes ģenerālsekretāru, ka Latvija atsauc savu parakstu konvencijas atbalstam.

Ceturtdien Saeimas vairākums tomēr noraidīja Ārlietu komisijas sagatavoto priekšlikumu.

Ko paredz konvencija?

Stambulas konvencijas mērķi ir aizsargāt sievietes no jebkādas vardarbības un novērst vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē, sodīt par to un to izskaust. Tāpat konvencijas mērķis ir sekmēt jebkādas vardarbības pret sievietēm izskaušanu un veicināt sieviešu un vīriešu faktisku līdztiesību, tostarp nodrošinot sieviešu tiesību un iespēju paplašināšu.

Konvencija paredz izstrādāt visaptverošu sistēmu, politiku un pasākumus, lai aizsargātu visus upurus, kas cietuši no vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē, un palīdzētu šādas vardarbības upuriem. Tāpat konvencija paredz veicināt starptautisku sadarbību, lai izskaustu vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē.

Konvencija arī paredz nodrošināt atbalstu un palīdzību organizācijām un tiesībaizsardzības institūcijām, lai tās varētu efektīvi sadarboties, izmantojot vienotu pieeju vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē izskaušanā.

Kā norāda Labklājības ministrijā, konvencija iezīmē radikālu pieejas maiņu vardarbības apkarošanas problemātikā – no reakcijas uz sekām jeb "nāciet, kad Jūs nogalinās" uz preventīvo rīcību jeb "darām visu, lai vardarbība nenotiktu vai neatkārtotos".

Stambulas konvencijas ratificēšana ir viens šogad īstenojamajiem jaunās koalīcijas darbiem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!