Foto: Shutterstock
Elektromobiļa īpašnieki zina, ka ziemā akumulators izlādējas ātrāk, tomēr der atcerēties, ka arī vasarā enerģijas patēriņš var pieaugt. Lai arī elektromobiļu ražotāji ievieš jaunus risinājumus, kas samazina aukstā un karstā laika ietekmi uz enerģijas patēriņu, arī paradumu maiņa var palīdzēt taupīt akumulatora enerģiju, tādējādi palielinot nobraukto km skaitu. Automašīnas nomas un pilna servisa līzinga pakalpojumu sniedzējs "Avis" apkopojis četrus padomus, kas palīdzēs vasarā palielināt nobrauktu attālumu.

"Vasara ir atvaļinājumu laiks, un arvien biežāk dodamies tuvākos un tālākos izbraucienos, lai baudītu siltos laikapstākļus un atpūstos. Lai arī nav izgudrots burvju līdzeklis, kas pievienotu elektromobiļa akumulatoram papildu 100 km, ar savu paradumu maiņu varam kaut nedaudz palielināt sniedzamību, samazināt raizes par uzlādi un izmantot enerģiju efektīvi," stāsta "Avis" līzinga departamenta vadītāja Daina Kantāne.

Nepārspīlē ar gaisa kondicionēšanu

Enerģijas patēriņš ir saistīts ar mūsu vēlmi būt komfortā. Lai vasarā atdzesētu uzkarsušu auto pēc iespējas ātrāk, nereti autovadītāji ieslēdz gaisa dzesēšanu maksimālajā režīmā, kas palielina enerģijas patēriņu.

Lai gan vasarā atrasties vēsākā automašīnā šķiet patīkamāk, cilvēka komforta temperatūra ir 22°С. Nepārspīlē ar temperatūras samazināšanu un atdzesē automašīnu jau laikus – centies novietot to ēnā vai paturi logus atvērtus pirms brauciena, lai izlaistu karstumu, vai iegādājies saules staru atstarojošo aizsargu vējstiklam.

Iztukšo automašīnu pēc izbraucieniem

Parūpējies, lai elektromobilis ir pēc iespējas vieglāks. Piknika soma, lietussargs, pārtikas maisiņš vai citi nelieli priekšmeti neietekmēs enerģijas patēriņu, taču bagāžnieks ar smagāku kravu samazinās efektivitāti.

Pēc aktīvās atpūtas neatliec velosipēdu, kajaku vai citu sporta inventāru un to turētāju noņemšanu no jumta, jo tas ietekmē aerodinamiku. Šis padoms noderēs arī gada aukstajos mēnešos.

Izmanto režīmus gudri

Lielākajai daļai automašīnu ir pieejami dažādi režīmi, piemēram, sporta un "eco". Izvēlies "eco" režīmu, lai palielinātu sniedzamību. Tomēr ņem vērā, ka tas var ierobežot gaisa kondicioniera darbību, lai saglabātu papildu enerģiju.

Tāpat elektromobiļiem ir rekuperācijas braukšanas režīms – akumulators atgūst enerģiju bremzējot. Rekuperācijas izmantošana sniedz būtiskas priekšrocības: iespēju nobraukt papildu kilometrus, kā arī bremžu nodilums samazinās.

Savukārt kruīza kontroles izmantošana uz līdzenas šosejas palīdz uzturēt nemainīgu ātrumu, taču, braucot pa kalnainu ceļu, tas patērēs vairāk akumulatora enerģijas.

Pirms došanās vasaras izbraucienos iepazīsties ar plānoto maršrutu, lai izvērtētu un izvēlētos piemērotāko braukšanas režīmu. Paredzot ceļu un braucot vienmērīgi, noteikti izdosies palielināt nobraukto attālumu.

Zelta likums visos gadalaikos – atbilstošs spiediens riepās

Braucot ar nepietiekami piepumpētām riepām, palielinās riepu radītā rites pretestība un attiecīgi arī to nodilums un automobiļa enerģijas patēriņš. Pārbaudi, vai riepas atbilst tava elektromobiļa ražotāja ieteikumiem – piemērotas riepas un pareizs gaisa spiediens tajās pagarinās gan to kalpošanas laiku, gan palielinās elektroauto sniedzamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!