Ja grūti aizmigt, vai ir jālieto melatonīns, kas pēdējā laikā kļuvis visnotaļ populārs? To raidījumā "Zinātne vai muļķības" vaicājām divām par miegu un miega problēmām zinošām speciālistēm.

Tiem, kas gatavi pamēģināt, ekspertes "spārnus aplauž" – bezrecepšu melatonīna preparāti nav maģiskā tabletīte vai "sudraba lode", kas atrisinās visas miega problēmas.

"Melatonīns ir hormons, ko izstrādā smadzenes, un tas notiek dabiski. Ja mūsu dzīves ritms ir miegam nedraudzīgs, šķitīs – iedzeršu melatonīnu, un viss būs labāk. Nav tas jādzer, jo mums tas izstrādājas dabiski," uzsver Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Epilepsijas un miega medicīnas centra speciāliste Marta Celmiņa. Izņēmumi varētu būt cilvēki ar autiskā spektra traucējumiem, kam smadzenes var melatonīnu izstrādāt mazāk, vai seniori. Taču tur drīzāk runa ir par ilgstošas iedarbības preparātu, kas izdalās pamazām un palīdz noturēt miegu visas nakts garumā, nevis strādā kā "brīnumtabletīte" ātrai aizmigšanai. Absolūtajam vairumam to nav nepieciešams lietot ikdienā.

Natālija Bērziņa, psihiatre, medicīnas zinātņu doktore un bezmiega ārstēšanas speciāliste papildina – cilvēkiem pēc 55 gadu vecuma, kam ir bezmiegs kā klīniskā diagnoze, vadlīnijas nosaka arī melatonīna pielietošanu. Taču svarīgi piebilst, ka te runa ir par recepšu preparātu, ko izraksta ārsts, nevis bezrecepšu tabletītēm, kuras var nopirkt jebkurš. Viņa piekrīt Celmiņai un paskaidro, ka visvairāk melatonīnu smadzenes izstrādā 7 līdz 10 gadu vecumā, un pēc tam šis daudzums pakāpeniski samazinās, taču tas nenotiek tik strauji un būtiski, lai visiem pieaugušajiem nu būtu jādzer melatonīns.

Jāņem arī vērā, ka preparātos melatonīna patiesais daudzums var neatbilst uz iepakojuma norādītajam. Celmiņa min Kanādā veiktu pētījumu, kur būtiskas atšķirības starp norādīto un patieso melatonīna devu bija ne tikai dažādu ražotāju produkcijai, bet pat viena ražotāja produkcijas dažādām partijām.

Raidījumā spriežam arī par to, vai nedēļas nogalē var "atgulēt" sev darba dienu laikā "nozagtās" miega stundas. Spriežam, uz kura sāna labāk gulēt, kā arī prātojam par to, vai diendusas nevajadzētu ieviest kā normālu praksi arī pieaugušo darba vidē, ne tikai bērnu dārzos. Raidījumu klausies "Spotify", "Apple Podcasts" un citās podkāstu platformās, kā arī skaties "YouTube".

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!