Foto: Vida Press

"Esmu diezgan pārliecināta, ka man maksātu vairāk , ja mans vārds būt Olivers Kolmens. Es pelnītu vairāk, daudz vairāk nekā šobrīd," šādu viedokli amerikāņu medijam CNN paudusi britu aktrise Olīvija Kolmena, komentējot samaksas nevienlīdzību starp dzimumiem, kas valda arī kino industrijā.

Jautājumu par samaksu atšķirību starp aktieriem un aktrisēm līdzvērtīgās lomās aktualizējis pagājušajā nedēļā medija "Forbes" publicētais Holivudas visvairāk pelnošo aktieru saraksts, kura Top 10 atrodamas tikai divas sievietes – Margo Robija, kura ieņem otro vietu, un Dženifera Anistone, kura atrodas sestajā vietā.

Olīvija Kolmena, kura 2019. gadā saņēma "Oskara" balvu kā labākā aktrise par karalienes Annas lomu filmā "The Favourite" ("Favorīte"), norāda, ka kopumā samaksas atšķirība ir 12%.

Viņa intervijā CNN norāda uz pētījumiem, kas pierāda – sievietes – kinozvaigznes piesaista filmai lielāku auditoriju. "Pat nesāksim par samaksas nevienlīdzību. Aktieriem – vīriešiem maksā vairāk, ko viņu aģenti mēdz apgalvot, ka viņi piesaista lielāku publikas skaitu nekā sievietes. Taču jau gadu desmitiem tā nav patiesība," saka Kolmena. "Tomēr tas joprojām tiek izmantots kā arguments, lai sievietēm nemaksātu tik daudz kā viņu partneriem filmā līdzvērtīgās lomās," saka aktrise.

Pati Kolmena šobrīd ir viena no pasaules A-klases aktrisēm. Viņa trīs reizes ir bijusi nominēta ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" un vienu reizi to saņēmusi. Skatītāji viņu pazīst arī kā spožu karalienes Elizabetes II atveidotāju daudzsēriju filmas "The Crown" ("Kronis") trešajā un ceturtajā sezonā.

Tieši saistībā ar "Netfilx" seriālu "The Crown" arī izskanējis samaksas nevienlīdzības skandāls. Neilgi pēc pirmo divu sezonu nonākšanas pie skatītājiem gaismā nāca fakts, ka Kolmenas priekšgājējai, aktrisei Klērai Fojai, kura atveido Elizabeti II jaunībā, maksāts mazāk nekā viņas ekrāna partnerim Metam Smitam, kurš seriālā redzams Edinburgas hercoga Filipa lomā. Toreiz "Netflix" producenti publiski solīja, ka ar turpmākajiem ekrāna partneriem šajā seriālā nekas tāds vairs neatkārtosies.

Samaksas nevienlīdzība arī kino industrijas augstākajā līgā Holivudā bijusi starmešu gaismā jau kopš 2014. gada, kad tika publiskoti "Sony" vadības epasti, kas atklāja, ka filmā "American Hustle" redzamās aktrises Dženifera Lorensa un Eimija Adamsa saņēmušas mazāk nekā viņu ekrāna partneri līdzvērtīgās lomās.

Kolmena intervijā norāda, ka honorāru starpība Holivudā ir ieilgusi problēma.

Šī gada februārī tika publicēta statistika, kas parāda, ka 2023. gadā 30 no 100 visvairāk skatītajām Holivudas filmām bija ar sievietēm galvenajās lomās. 2022. gadā tādas filmas bija 44. Nu šo statistiku papildina "Forbes" 2023. gada visvairāk pelnošo aktieru saraksts, kurā atrodamas vien divas sievietes.

"Forbes" visvairāk pelnošo Holivudas aktieru un aktrišu 2023. gada Top 10.

1. Adams Sandlers (73 miljoni ASV dolāru)
2. Margo Robija (59 miljoni ASV dolāru)
3. Toms Krūzs (45 miljoni ASV dolāru)
4. Raiens Goslings (43 miljoni ASV dolāru)
5. Mets Deimons (43 miljoni ASV dolāru)
6. Dženifera Anistone (42 miljoni ASV dolāru)
7. Leonardo Dikaprio (41 miljons ASV dolāru)
8. Džeisons Stethems (41 miljons ASV dolāru)
9. Bens Afleks (38 miljoni ASV dolāru)
10. Denzels Vašingtons (24 miljoni ASV dolāru)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!