Foto: Shutterstock

Ja gultas partneris regulāri traucē tavam naktsmieram, piemēram, krācot, nejauši iesperot, mētājoties un valstoties no vienas gultas malas uz otru, pie reizes nozogot arī segu, – tad tu pavisam noteikti esi aizdomājies, vai nebūtu labāk gulēt atsevišķi? Bet jautājums, kas noteikti tramda tavu galvu – vai šāds modelis palīdzēs vai tomēr kaitēs pāra attiecībām? Uzzināsim, vai ir veselīgi gulēt atsevišķās gultās un pat atsevišķās guļamistabās.

Protams, gadu gadiem ir pieņemts, ka tad, kad pāris pārceļas uz kopīgu dzīvesvietu, viņiem ir kopīga istaba un tātad arī kopīga gulta, primāri domājot par to, lai tiktu nodrošināta pāra intimitāte. Gulēšana kopā ar partneri sniedz arī drošības sajūtu, tāpēc nereti, guļot vienā gultā, cilvēku miega kvalitāte tieši uzlabojas. Bet tam visam, protams, ir arī savi mīnusi! Piemēram, vienam var patikt iet gulēt ļoti vēlu, savukārt otram – ir agri jāceļas no rītiem, lai dotos uz darbu. Tas vien nozīmē, ka miegu var būtiski ietekmēt dažādie grafiki. Vienam var patikt gulēt stindzinošā aukstumā pie atvērta loga, savukārt otram partnerim labāk tīk, ja istaba pirms miega ir silta. Vai arī sliktākais gadījums – kāds no partneriem krāc...

Jā, lai gan ir vairāki ieguvumi un vairāki trūkumi gulēšanai atsevišķi, lielākā daļa no mums tomēr domā, ka tā ir slikta "prakse". Tiek uzskatīts, ka tas ir strīda rezultāts vai attiecību izjukšanas pazīme. Piemēram, kāds noteikti šobrīd vizualizē, ka viens no partneriem strīda karstumā paķer no gultas savu spilvenu un nolemj šo nakti pavadīt citā istabā uz dīvāna. Turklāt pastāv arī stereotips, ka tā nu nebūt nav lieta, ko parasti piekopj jauni un laimīgi pāri. Tomēr, nē, mūsdienās aizvien biežāk pāru izvēlas tieši šādu attiecību modeli un šīs tendences motīvi ir labdabīgi un patiesībā stingri sakņojas praktiskumā un zinātnē. Jo gulēšana atsevišķi var būt ne tikai lieta, ko nolemjam darīt dusmu iespaidā, bet risinājums, kas uzlabos ne tikai tavu miegu, bet arī laulību.

Nesen veiktā aptaujā atklājies, ka 36 procenti cilvēku ar nepacietību gaida naktis, kad viņu partneris nav mājās, lai nebūtu jādala gulta, bet 21 procents cilvēku faktiski visu laiku vai dažkārt guļ atsevišķi – vai nu dažādās istabās, vai vienā istabā.

Pētījumā, ko 2023. gada janvārī veica laikraksts "New York Times", atklājās: katrs piektais pāris guļ ne tikai atsevišķās gultās, bet arī atsevišķās guļamistabās.

Vai tas ir normāli, ja pāri guļ katrs savā gultā?

Runājot par gulēšanu atsevišķās gultās, pastāv daudz aizspriedumu, apmulsuma un arīdzan kauna (re, kādi mēs apdalītie!). Par laimi, ir dažas slavenības, kas atklāti stāstījušas par to, ka viņi un viņu partneri guļ atsevišķās istabās. Piemēram, Kamerona Diaza ir skaļi paziņojusi, ka, viņasprāt, mums visiem vajadzētu gulēt pat atsevišķās mājās. Tieši tāpēc cilvēkiem par to kļūst vieglāk runāt!

Skaidrs, ka atšķirīgi miega paradumi un vēlmes var nopietni ietekmēt pat visstiprākās attiecības. Jo, kā zināms, miegs ir mūsu garīgās veselības stūrakmens. Tāpēc droši vien nav pārsteidzoši, ka mēs esam labāki partneri, kad labi izguļamies.

Un, lūk, kā rāda pētījumi, daudziem pāriem, izvēloties gulēt atsevišķi, patiesībā tieši tiek stiprinātas viņu partnerattiecības (un reizē arī seksuālā dzīve!)! Šādos gadījumos atsevišķu gultu vai pat atsevišķu istabu izvēle varētu būt atslēga ne tikai miega, bet arī attiecību kvalitātes uzlabošanai.

Pētījumā, kas 2014. gadā publicēts žurnālā "Social Psychological and Personality Science", tika uzsvērta dziļā saikne starp miegu un attiecību dinamiku. Pētījuma rezultāti atklāja, ka viena partnera slikts miegs var izraisīt pastiprinātus konfliktus. Pēc negulētām naktīm pāri ziņoja par vairāk strīdiem, turklāt tad ievērojami samazinājās viņu pozitīvā mijiedarbība.

Kādā Mičiganas universitātes pētījumā, kurā tika veikti eksperimenti ar pelēm, tika konstatēts, ka mazie dzīvnieciņi bieži vien upurēja savas iecienītās gulēšanas vietas, lai būtu tuvāk viens otram, cenšoties apmierināt savas vēlmes pēc fiziskas saiknes un drošības sajūtas.

"Gulēšana atsevišķās gultās jau sen ir bijis nesaprašanās temats," saka psihoseksuālā un attiecību terapeite Aoife Drurija. "Taču patiesībā tā var pat ievērojami palīdzēt, jo īpaši, ja miega atšķirības rada problēmas. Pāriem var būt pilnīgi laimīga seksuālā dzīve, guļot atsevišķās gultās. Patiesībā tas pat var palielināt tuvību, jo šī atkal apvienošanās no rīta var radīt ilgu sajūtu."

Lai gan jēdziens "gulēšana atsevišķās gultās" var izklausīties netradicionāli, taču, pievēršoties tam ar rūpību un savstarpēju cieņu, tā var izrādīties izdevīga daudziem pāriem. Prioritātes noteikšana individuālajām miega vajadzībām nenozīmē attiecību pārtraukšanu, patiesībā tas var radīt veselīgāku mijiedarbību, labāku sapratni un dziļāku saikni starp partneriem. Atceries, ka tā nav gulēšana atsevišķi, bet gan laba izgulēšanās!

Gulēšanai atsevišķi nav jābūt pastāvīgai

Gandrīz visi respondenti, kuri guļ atsevišķās gultās, norādīja, ka, visdrīzāk, nākotnē gulēs vienā gultā ar savu otru pusīti. Un ir svarīgi saprast, ka gulēšanai atsevišķi nav jābūt pastāvīgai! Šis "ceļš" var būt īslaicīgs risinājums kādai problēmai, piemēram, ja ir bijusi nakts maiņa, bērna kopšana, kādas slimības vai traumas. Vai arī tas var būt vienkārši kaut kas, ko pāris izmēģina, jo vēlas redzēt, vai tas viņiem der.

Neatkarīgi no iemesla gandrīz visi aptaujātie cilvēki, kuri pašlaik guļ atsevišķi no partneriem, uzskata, ka galu galā viņi atkal reiz gulēs vienā gultā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!