Daudzviet rasotā zālē zaigo sarkani un dzelteni āboli, bet ābeles pašlaik nolīkušas no vērtīgās ražas. Daudzi pētījumi pierāda, ka āboli ir vieni no veselīgākajiem augļiem mūsu platuma grādos un palīdz cīnīties pret izplatītākajām un bīstamākajām slimībām. Protams, tie arī lieliski garšo! Tāpēc šoreiz "Rutks.lv" jautāja uztura speciālistei Santai Madelānei, kas ābolos ir tik veselīgs un kā tos vislabāk ēst.
Ābolus uzskata par vissenāk pazīstamajiem augļiem, un jau mūsu Eiropā dzīvojošie senči baudījuši mežābeļu sīvos augļus, kas izrādījušies varen veselīgi, ārstējot gremošanas problēmas, podagru un citas kaites. Pārsteidzoši, bet arheologi ir atraduši pierādījumus tam, ka āboli ir lietoti uzturā jau akmens laikmetā.
Izrādās 100 gramos ābolu (viens vidēji liels ābols) ir 5–35 miligrami C vitamīna, tāpat tas satur arī E vitamīnu un nedaudz B grupas vitamīnus. Tātad tie svarīgi, lai stiprinātu imunitāti.
"Āboli ir vieni no veselīgākajiem produktiem, tie ir šķiedrvielu un C vitamīna avots, un satur salīdzinoši maz kaloriju. Āboli satur daudz polifenolus, kas darbojas kā antioksidanti. Polifenoli visvairāk ir koncentrēti ābola miziņā, savukārt C vitamīns visvairāk ir atrodams tieši zem ābola mizas, tāpēc tos nevajadzētu mizot, bet gan ēst ar visu mizu," stāsta Madelāne.