cidonijas, citrusaugs
Foto: Shutterstock

Cidonijas ir veselības bumba, kas dažādos pagatavošanas veidos mums dod neskaitāmas nepieciešamās uzturvielas, palīdz uzlabot kā sirdsdarbību, tā vielmaiņu un labsajūtu jeb vienā vārdā stiprina cilvēka imunitāti, kas rudens mānīgajos laikapstākļos jāsargā vēl uzmanīgāk. Īpašu ierobežojumu cidoniju ēšanai nav, tādēļ katram jāizvēlas savām garšas kārpiņām atbilstošākais ēdiens un jānodrošinās pret aukstajiem rudens vējiem, kas atpūš kā saaukstēšanos, tā citus nelabvēlīgus baciļus.

Cidonijas satur apmēram četras reizes vairāk C vitamīna nekā āboli, kurus gan uzturā lietojas krietni biežāk. Cidonijas bagātas arī ar pektīnvielām, kas ir viens no ogļhidrātu veidiem. Tas veicina gremošanu un citādi uzlabo vielmaiņu. 100 gramos cidoniju ir apmēram trīs līdz četri grami pektīnvielu.

"Galvenais cidonijās ir C vitamīna lielā koncentrācija, kas ir lielisks palīgs imunitātes stiprināšanai. Ēdot cidonijas, cilvēks uzņem nepieciešamās šķiedrvielas, kas veselīgam organismam šajos mānīgajos laikapstākļos noteikti ir vajadzīgas ,'' skaidro dietoloģe Guna Rijkure.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!