Ķirbi pārtikā izmanto jau vairāk nekā 5000 gadu, sākotnēji ar to mielojās indiāņi, bet nu jau labi pasen tas atceļojis arī līdz mūsu virtuvēm un dārziem. Ķirbis ir viens no rudens veselīgākajiem produktiem, ko var pagatavot neskaitāmos interesantos veidos. Lūk, kāpēc to vērts ēst tieši tagad un turpināt lietot uzturā visu rudeni.
Konsultē veselības centra "Vivendi" uztura speciāliste Eva Kataja
Kā liecina Amerikas Nacionālā uzturvielu datubāze (USDA National Nutrient database), 100 grami ķirbja, kas vārīts, svaigs vai kaltēts, satur vien aptuveni 23 kilokalorijas, 8,5 gramus olbaltumvielu, 0,085 gramus tauku (nesatur holesterīnu), kā arī aptuveni sešus gramus ogļhidrātu, ieskaitot 1,3 gramus šķiedrvielu un 2,5 gramus cukura.
Turklāt ar 200 gramiem ķirbja dienā uzņemsiet nepieciešamo A vitamīna devu, 20 procentus no C vitamīna dienas devas, 10 procentus no nepieciešamā E vitamīna, kālija un magnēzija daudzuma, kā arī vismaz 5 procentus vajadzīgā tanīna, B6 vitamīna, folijskābes, dzelzs, magnija un fosfora.
Ķirbis satur 90 procentu ūdens un gandrīz nemaz nesatur taukus, tāpēc to izmanto dažādās diētās un iesaka sirds slimniekiem, jo, to ēdot, nerodas asinsvadu saslimšanas risks. Tā kā ķirbī ir daudz šķiedrvielu, tas uzlabo arī gremošanu. Ķirbis labi noder arī organisma attīrīšanai. Ēdams ir ne tikai tā mīkstums, bet arī sēklas un pat miza.
"Ķirbis ir viena brīnišķīga oga, ko mēs varam ēst gan svaigu, gan ceptu, gan sāļu, gan saldu, izspiest no ķirbja sulu un pat iegūt vērtīgas sēklas! Ķirbis ir diezgan universāls produkts un to var iekļaut ļoti daudzu ēdienu sastāvā, padarot tos ar uzturvielām bagātākus. Kad gatavojat ēdienus vai spiežat sulas, ķirbjus, kuriem ir mīksta miza, droši varat nemizot. Tādā veidā uzņemsiet gan vairāk šķiedrvielu, gan arī vitamīnu un minerālvielu. Jo oranžāks būs ķirbis (tā mīkstums), jo vairāk antioksidantus tas saturēs – tātad, vērtīgāks," skaidro uztura speciāliste.
Jautāta, vai arī vecmāmiņu gatavotie, iecienītie salāti ziemai – marinētie ķirbīši ar kanēlī un krustnagliņām, ir tikpat veselīgi, uztura speciāliste gan atzīst, ka tie nav slikti, bet ar to ēšanu vērts nedaudz uzmanīties. "Ja ēdam marinētus ķirbjus vai ķirbju sukādes, tad jārēķinās ar papildus pievienoto cukura saturu. Ar saldinātu ķirbju ēšanu aizrauties nevajadzētu, bet svaigu, sutinātu vai krāsnī ceptu ķirbi var droši ēst tik, cik gribas."
Ķirbji ir vitamīniem un mikroelementiem bagāti dārzeņi (C, PP, B vitamīni, beta karotīns, fosfors, kālijs, kalcijs). Ķirbja sēklas satur nātriju, fosforu un dzelzi, bet jo īpaši daudz cinku.
Kā ārstniecības līdzeklis ķirbis var būt lielisks palīgs liekā šķidruma izvadē no organisma, tas ir ļoti maigs un nekairina kuņģi, tādēļ ieteicams tiem, kam ir problēmas ar kuņģa un zarnu darbību. Ķirbis stimulē ūdens un sāļu apmaiņu organismā, likvidē vēdera aizcietējumus. Ķirbju sēklas ir plaši pazīstams pretcērmju līdzeklis, tāpat arī kā tradicionāls tautas līdzeklis pret parazītiskajiem tārpiem, tādēļ tās rudenī droši vari piegriezt ķirbi ar visām sēklām arī sava mājas mīluļa ēdienam. Ķirbī ir daudz beta karotīns, tādēļ ķirbi ēst ieteicams, kai izvairītos no noteikta veida onkoloģiskajām un sirds-asinsvadu slimībām.
Ķirbī ir augsts nepiesātināto augu eļļu saturs, kas savukārt ir E, A, B un C vitamīnu avots.
Samaltas vai sarīvētas ķirbju mizas var pievienot jebkuriem vitamīnsalātiem. Ķirbju mizas satur arī organisko želatīnu, kas nepieciešams kaulu locītavu, skrimšļu augšanai un atjaunošanai to bojājumu gadījumos.
Fakti par ķirbi
- Ķirbis ir lielisks A vitamīna avots;
- Ķirbis ir viens no vislabāk zināmajiem antioksidanta beta karotīna avotiem;
- Vitamīni un antioksidanti, ko satur ķirbis, palīdz cīnīties pret acu deģeneratīvajām izmaiņām un slimībām, to iesaka sirds un asinsvadu slimību profilaksei un diētai;
- Marinētie ķirbji un sukādes parasti satur visai daudz cukura;
- Nesagrieztu ķirbi jāglabā vēsā un tumšā vietā, kur tas saglabāsies pat divus līdz trīs mēnešus pēc novākšanas;
- Ķirbju biezenis vai masa var tikt lietoti kā sviesta vai eļļas aizstājēji daudzās receptēs.
Avots: medicalnewstoday.com
Ķirbis ir uzturvielām ļoti bagāts un īpaši veselīgs, turklāt to var pagatavot tik dažādos veidos – ēst svaigu, salātos, sautēt, tvaicēt, cept cepeškrāsnī, izmantot desertos vai kā sviesta aizstājēju. Lūk, dažas radošas receptes, kas ļaus rudens saulaino ogu izmantot īpaši gardi!
Vienkāršais ķirbju pīrāgs amerikāņu gaumē
Šis vienkārši pagatavojamais pīrāgs ar kraukšķīgo mīklas pamatni un krēmīgu, sulīgu pildījumu īpaši labi garšos ar tasi kūpošas tējas.
Ķirbju pankūkas ar sieru
Rudenīgas ķirbju pankūkas ar sarīvētu sieru. Pasniedz, kamēr vēl siltas, kopā ar grieķu jogurtu vai skābo krējumu.
Krāsnī cepts ķirbis ar timiānu
Krāsnī ceptas, mazliet pikantas ķirbja šķēlītes ar olīveļļu, ķiplokiem un timiānu. Būs garšīgi ēšanai tāpat vai kā piedeva pie gaļas kartupeļu vietā.
Ķirbis ar pīles gaļas konfitu
Garšu ceļojums vienā nelielā uzkodā – vārdi, kas visai precīzi raksturo šo uzkodu. To īpaši Tasty.lv pagatavojis restorāna Kaļķu Vārti pavārs Haralds Saušs. "Šī uzkoda īpaši paredzēta asu izjūtu cienītājiem – čili un ķiploka asums kopā ar ķirbja saldumu un degvīna maigumu radīs pārsteidzošu garšas pieredzi," stāsta receptes autors.
Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem
Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.
Lēcu sautējums ar ķirbi un desiņām
Krāsnī cepti dārzeņi ar dažādiem rīsiem un lēcām
Rīsu maltītēm ne vienmēr jāsastāv tikai no viena veida rīsiem. Dažādo pusdienas vai vakariņas, pagatavojot maltīti no brūno, sarkano un savvaļas rīsu maisījuma. To pēc tam iemaisi krāsnī ceptos dārzeņos, pievieno mazliet neierastus papildinājumus, piemēram, riekstus un granātābola sēkliņas, un garšu ceļojums var sākties!
Viltotie makaroni – spageti ķirbis ar pētersīļiem un Parmezāna sieru
Visai neparasti spageti, kas pagatavoti no īpašas šķirnes ķirbja. Maltītes pagatavošana gan prasīs kādu laiku, bet rezultāts noteikti būs tā vērts.
Ķirbju, burkānu un lēcu krēmzupa
Lieliska, krāsaina ķirbju krēmzupa, kuru papildina gan burkāni, gan selerijas, gan lēcas. Turklāt, tā kā zupai netiek pievienots nedz sviests, nedz krējums, tā ir vieglāka nekā ierastās krēmzupas. Šīs zupas recepte līdz mums atceļojusi no Palestīnas, bet izmantotie produkti ir ierasti arī mūsu virtuvē.
Grēcīgi gardais šokolādes braunijs ar ķirbju biezeni
Braunijs un ķirbju biezenis? Visticamāk, vairumam šī šķiet nesavienojama kombinācija, tomēr nezinātāji pat nenojaustu par slepeno sastāvdaļu, turklāt šī recepte ir vēl viens radošs gājiens rudens ogas izmantošanai. Ķirbju biezenis ļauj izveidot pasakainu marmoram līdzīgu efektu, tāpēc šī ir ne tikai lieliska garšu, bet arī krāsu kombinācija.
Pildīts ķirbis ar malto gaļu, tomātiem un sieru
Pavisam rudenīga un garda recepte, kurā skaisti pasniegts oranžais ķirbis – tas pildīts ar malto gaļu, tomātiem, cukīni gabaliņiem un pat sieru. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvāja Inese Baranovska, kura piedalījās Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursā.
Ķirbju un burkānu zupa ar kausēto sieru un ķiploku grauzdiņiem
Vēl vienu gardu ķirbju zupu Tasty.lv "Zupu konkursam piedāvā lasītāja Krista Dzērve, rakstot: "Lai gan neviens no mums nav zupu mīlis, un ģimenē jāpabaro trīs vīrieši, ķirbju biezzupa ir iecienīta un vismaz pāris reizes rudenī tiek celta vakariņu galdā." Šķiet, ka ķirbju zupa patiešām rudenī tiek mīlēta.
Turpinām izlietot ķirbju ražu – kā labāk pagatavot spageti ķirbi?
Lielajā ķirbju klāstā, kas nu pieejams teju visur, jo raža ir tik bagāta, ka vēl novembrī visaktuālākās ir ķirbju zupu receptes, var atrast tādas ķirbju šķirnes, kas pārsteidz ar savu garšu. Tāds ir arī spageti ķirbis – tam ir izteikti šķiedrains vidus, no kura pagatavot garšīgu maltīti, kas patiešām atgādinās garos makaronus. Taču – kas jāzina, lai spageti ķirbi pagatavotu patiešām garšīgu? Piecus nelielus padomus sagatavojis portāls Thekitchn.com.
Ķirbju un burkānu krēmzupa maizes kukulītī
"Ķirbju krēmzupa ir mans top rudens ēdiens, turklāt to var gatavot tik dažādās variācijās, ka tā nekad neapnīk," par savu zupu stāsta Zane. Konkursam viņa piedāvā ļoti sātīgu (tas nav pārspīlēti teikts, jo, pēc autores vārdiem, pat zupas skeptiķi bija labi paēduši) ķirbju krēmzupu, kas pasniegta kraukšķīgā maizes kukulītī, ko pēc tam gardu muti notiesāt. Starp citu, pagatavojot šo zupiņu, nebūs arī trauki jāsmērē!
Ķirbju krēmzupa ar žāvētu gaļu un čili
Šī tik rudenīgā zupa gan krāsas, gan garšas ziņā ir mūsu ģimenei īpaši iecienīta, jo gandrīz visas receptei nepieciešamās sastāvdaļas atrodamas pašu dārzā – tā par garšīgo šedevru stāsta receptes autori. Garšīgā un veselīgā zupa ir gatavotāju autordarbs no A līdz Z, un to Tasty.lv lasītājiem piedāvājām "Zupas konkursa" ietvaros.
Video: Kā pagatavot grauzdētas ķirbju sēklas ar garšvielām?
Ķirbju sezona turpinās – tiek gatavotas biezeņzupas, pildīti ķirbji un ceptas pankūkas. Cerams, ka, atbrīvojot ķirbi no sēklām, tu tās nemet ārā, jo ķirbja sēkliņas ir ne vien gardas, bet arī veselīgas. Seko videopamācībai un uzzini, kā pagatavot grauzdētas ķirbju sēklas – veselīgu našķi visai ģimenei.
Cepta ķirbja salāti ar rukolu un fetas sieru
Vēl viena ideja, kā pagatavot ķirbi – ātri, sātīgi un veselīgi!