Cidonijas tiek dēvētas par Latvijas un ziemeļu citroniem, un ne velti – tās satur daudz C vitamīna, kas kalpo imunitātes stiprināšanai saaukstēšanās sezonā. Dzeltenie auglīši ir bagātīgi arī ar citām vērtīgām vielām un tiek uzskatīti par ļoti veselīgiem. Bet, kā ir ar to sīrupu, kura gatavošanā tiek izmantots daudz cukura? Vai arī tas uzskatāms par ļoti veselīgu un ir izmantojams profilaksei pret saaukstēšanos, "Rutks" jautāja uztura speciālistei Evai Katajai.
"Par cidoniju jeb henomeļu (krūmcidoniju īstais nosaukums) sīrupa sastāvu man ir grūti spriest, jo, izmeklējoties pa vairākām datubāzēm, tā arī neatradu nekādus datus. Cidonijas pašas gan ir pētītas un atzītas par vērtīgām, bet kas un cik daudz paliek sīrupā, varu tikai teoretizēt," atzīst Kataja.
"Skaidrs ir viens – ar cidoniju sīrupa dzeršanu vien no saaukstēšanās izvairīties nevarēsim, bet par sliktu tas noteikti nenāks, ja vien nedzersiet pudelēm. Citādāk sanāks, ka uzņemsiet pārmēru daudz cukura, kas organisma aizsargspēju stiprināšanu neveicinās nu nekādā veidā." (Par cukura ietekmi uz imunitāti lasi šeit.)