avenes kazenes mellenes ogas veselīgs uzturs veselība
Foto: Shutterstock
Runājot par kopējo veselību, iekaisumam ir sliktā puiša tēls, un ne bez pamata. Labā ziņa ir tā, ka ir iespējams veikt sava veida profilakses pasākumus, lai mazinātu iekaisuma risku, kur viens no šādiem līdzekļiem ir izmaiņas uzturā.

Hronisks iekaisums var izraisīt nopietnus un dažkārt pat letālus apstākļus, piemēram, 2. tipa cukura diabētu, sirds slimības, vēzi un demenci, skaidrots portālā ''Prevention''. Uz iekaisumu var raudzīties arī kā uz karu, kas norisinās tavā organismā, – ikreiz, kad tavs ķermenis uzņem pārtiku vai piedzīvo sava veida ''iebrukumu'', tava imūnsistēma iniciē iekaisuma reakciju, lai maksimāli mazinātu ''uzbrukuma'' ietekmi.

Pēc tam sākas otrs process, ko sauc par pretiekaisumu un ko veicina organismā esošās barības vielas un minerālvielas. Šis process ir pilnīgi normāls un palīdz organismu atgriezt dabiskajā, izlīdzinātajā pirmsinvāzijas stāvoklī, portālā skaidro medicīnas zinātņu doktore, uztura speciāliste Zhaoping Li. Iekaisums kļūst kaitīgs, kad otrā – pretiekaisuma – reakcija pilnvērtīgi nedara savu darbu, norāda eksperte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!