Lai informētu un izglītotu sabiedrību par veselīga uztura jautājumiem, Veselības ministrija izstrādā veselīga uztura ieteikumus un rekomendācijas dažādām iedzīvotāju grupām. Šoreiz palūkosim, kāds ir veselīgs uzturs cilvēkiem pēc 60 gadu vecuma. Tiesa, lai uzturs palīdzētu organismu noturēt pie labas veselības, jādomā arī par fiziskām kustībām.
Dažādo savu uzturu ik dienas
Iekļauj ikdienas ēdienkartē dažādus produktus – graudu izstrādājumus, augļus, dārzeņus, piena produktus, gaļu, zivis, pākšaugus, olas. Produktu dažādība nodrošina organismu ar visām nepieciešamajām uzturvielām – olbaltumvielām, taukiem, ogļhidrātiem, vitamīniem un minerālvielām, kā arī ar vairākām citām organismam nepieciešamām vielām – ēteriskajām eļļām, organiskajām skābēm, šķiedrvielām un antioksidantiem. Ar šīm vielām īpaši bagāti ir augu izcelsmes produkti. Lai uzņemtu visas vērtīgās vielas, ieteicams lietot dažādus produktus, jo neviens no tiem atsevišķi nesatur visus nepieciešamos komponentus. Tādēļ ir svarīgi uzturā lietot svaigus, pilnvērtīgus produktus, kuri ir pieejami attiecīgajā sezonā.