Vēršacs
Foto: Prizscilla du Preez / Unsplash

Vēl pirms mazliet vairāk nekā desmit gadiem tika uzskatīts, ka holesterīns ir slikts, kaitīgs veselībai un ka ar uzturu jāuzņem ne vairāk kā 0,2–0,3 grami holesterīna dienā – apjoms, kuru satur 1–1,5 olas. Tomēr pētījumi nav apstiprinājuši olās esošā holesterīna saistību ar insultu un asinsvadu slimībām, saka kustības "Olas ir spēks!" eksperte uztura speciāliste Alise Kindzule Dunavska.

Mītam par "sliktu" holesterīnu vēl arvien tic daudz cilvēku un, baidoties no šīs "kaitīgās" taukvielas, dažkārt liedz savam organismam uzņemt vērtīgas uzturvielas. Taču patiesībā holesterīns ir vajadzīgs. Katra cilvēka organisma šūna sastāv no holesterīna, sevišķi šūnu apvalki. Holesterīns nodrošina arī hormonu sintēzi.

"Ķermenis arī pats "ražo" holesterīnu – 70%–80% mūsu organismā esošā holesterīna sintezē aknas, tas nozīmē, ka mazāko daļu, tikai 20%–30%, mēs uzņemam ar uzturu," stāsta Alise Kindzule Dunavska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!