produkti, pārtika
Foto: LETA

Viens no iepirkšanās zelta likumiem – nedoties uz veikalu izsalkušam un bez iepirkumu saraksta. Ja neesi skaidri nolēmis, ko pirksi un kur to liksi, pastāv liels risks iekrist impulsīvās iepirkšanās lamatās un iegādāties par daudz produktu vai to, bez kā patiesībā lieliski varētu iztikt. Taču arī plānošanas gaitā ir jāņem vērā dažādas nianses – produktu daudzums un veids var būtiski ietekmēt kopējās izmaksas. Praktiskos ieteikumos, kas palīdzēs ietaupīt, jau plānojot pirkumus, dalās šefpavārs, "Rimi Gardēdis" Normunds Baranovskis.

Kas izdevīgāk – pirkt katru dienu vai dažas reizes mēnesī?

Iepirkties var dažādi: reizi mēnesī sagādāt pamatēdienu sastāvdaļas un piepirkt tikai svaigās piedevas vai arī katru dienu iegādāties to, kas vajadzīgs tieši tajā dienā. Katram ir savi gatavošanas un ēšanas paradumi, un neviens no tiem nav nepareizs, ja vien visus nopirktos produktus patiešām izlieto. Konkrētas ēdienreizes un maltītes, kurām nepieciešamas izejvielas, gan vajadzētu saplānot pirms pirkumu saraksta veidošanas, nevis impulsīvi iegādāties dažādus produktus un pēc tam prātot, ko ar tiem iesākt.

Normunds Baranovskis iesaka: "Bāzes produktus – kartupeļus, zivi vai gaļu – ir vērts nopirkt vairākām ēdienreizēm uz priekšu. Izdevīgāk ir iegādāties lielo 2,5 kg kartupeļu maisu, nevis dažus kartupeļus. Varbūt vienā reizē iztērēsi lauvas tiesu, lai izceptu kartupeļu pankūkas, bet citā pietiks ar trim kartupeļiem, ko pievienot sautējumam. Tāpat lētāk ir pirkt veselu cāli vai zivi un pagatavot vairākus ēdienus, nekā iegādāties filejas vienai maltītei."

Kā izveidot maciņam draudzīgu pirkumu sarakstu?

"Ja neesi virtuozs, kas veikalā māk improvizēt un aizstāt produktus ar lētākām alternatīvām, mans galvenais ieteikums, kā ietaupīt, – gaļai uz šķīvja nav obligāti jābūt vairāk par dārzeņiem," triku naudas taupīšanai iesaka Normunds Baranovskis. "Šķīvja saturam ir jābūt sabalansētam. Ja vismaz pusi šķīvja aizņem dārzeņi, ja rīsi ir pa visu šķīvi un gabaliņš laša virsū, nevis otrādi, ja Boloņas mērcē liksi pupiņas, nevis gaļu un izvēlēsies citus tamlīdzīgus risinājumus, tas izmaksās krietni mazāk."

Šefpavārs atgādina – ar acīm apēdam daudz vairāk, nekā patiesībā būtu nepieciešams. Piemēram, malto gaļu viņš jau sen nepērkot iepakojumā, bet gan uz svara: "Lai cik tas neliktos pārsteidzoši, manā četru cilvēku ģimenē, kurā aug divi bērni un viens no mums gaļu neēd vispār, mērcei pietiek ar 200–220 gramiem maltās gaļas. Jo nav jau tikai gaļa vien, klāt nāk dārzeņi, saldais krējums. "Rimi" receptes, kurās var atrast labu iedvesmu dažādu maltīšu pagatavošanai, parasti ir aprēķinātas četriem vai pieciem pieaugušajiem. Ja ģimenē ir bērni, četratā pilnīgi pietiks ar trīs porcijām paredzētu produktu daudzumu."

Labs paņēmiens ir saplānot maltītes un tad iepirkties e-veikalā, jo tur izpaliek impulsīvā pirkšana – mēs neredzam visus kārdinājumus, kas "skrien virsū" veikala plauktā. Lētāk arī ir iet uz veikalu vienam pašam, bez bērniem.

Bet kā ar pēdējās dienas termiņu?

"Nocenotie produkti ar pēdējās dienas termiņu ir lielisks risinājums, ko pats izmantoju," stāsta Normunds Baranovskis. "Katru dienu mobilajā lietotnē apskatos, ko ar atlaidēm piedāvā tuvākajos veikalos. Parasti veikali ir gana tuvu cits citam, lai varētu sakombinēt, ko pirkt vienā, ko – nākamajā. Laikus izpēti, kur ir akcija, piemēram, biezpienam, un no tā izveido ēdienkarti – mājās jau ir kartupeļi un krējums, vēl jāpiepērk siļķe, un gatavs! Viens produkts var kļūt par pamatu un iedvesmu visai maltītei."

Viņš uzsver – no pēdējās dienas termiņa produktiem nav jābaidās, jo pārsvarā uz tiem ir norādīts ieteicamais termiņš. Ja pienam ir šodienas datums, tas nenozīmē, ka rīt tas būs skābs. Pēc atvēršanas produkti sāk straujāk bojāties, taču gan pēdējā dienā, gan arī dienu pēc termiņa no šāda piena var droši gatavot putras, zupas, pudiņus.

Savukārt konservējumus, miltu maisījumus, sausos un saldētos produktus ar garu derīguma termiņu var iepirkt ilgākam laikam uz priekšu, izmantojot akcijas un īpašos cenu piedāvājumus. Šādi produkti var ilgi glabāties un ir ļoti noderīgi, gan plānojot ēdienreizes, gan situācijās, kad kaut kas jāpagatavo ātri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!