Foto: ASMENINIS ARCHYVAS

Pasaulslavenā restorānu ceļveža "Michelin" veidotāji beidzot savā kartē iezīmējuši arī Lietuvu. Ceturtdienas vakarā kaimiņzemes gardēžiem un viesmīlības biznesa ekspertiem tika atklāta ilgi gaidītā vēsts – "Michelin" ceļvedī nu ir arī Lietuva. Slaveno un svarīgo zvaigzni saņēma veseli četri restorāni: "Demo", "Nineteen18", "Dziaugsmas" un "Pas mus". Visi restorāni ir Viļņā.

Atzīmi "Bib Gourmand" ceļveža veidotāji piešķīruši restorāniem "14Horses", "Le travi", "Nüman" un "Gaspar’s", savukārt Zaļo zvaigzni – restorānam "Red Brick".

Īpašā viesmīlības balva pasniegta Gasparam Fernandesam ("Gaspar’s"), savukārt labākais someljē, kā pārliecinājušies "Michelin" eksperti, ir Kamila Bartuševičūte no "Pacai". Labākais jaunais šefpavārs – restorāna "Demo" burvis Tadas Eidukevičus. .

"Michelin" restorānu Lietuvas ceļvedī iekļauti 26 restorāni: "Red Brick", "Amandus", "Apvalaus stalo klubas", "Arrivee", "Augstin", "Da Antonio", "Dine", "Dia", "Elven", "Ertlio namas", "Fabrikėlis", "Farmer and the Ocean", "Gastronomika", "HeJi", "Justa Pasta", "Momo Grill", "Monai", "Monte Pacis", "Pacai", "Protėviai", "Somm", "Stebuklai", "Stikliai", "Telegrafas", "Uoksas", "Vila Komoda".

"Michelin" inspektori rūpīgi izpētījuši gastronomisko piedāvājumu dažādos Lietuvas reģionos, apmeklējot Klaipēdu, Traķus, Kauņu un Viļņu. Gatavojot vērtējumu, nobaudīts plašs kulinārās mākslas spektrs – no tradicionāliem lietuviešu ēdieniem līdz šedevriem, kas tapuši pasaules virtuves ietekmē, īpaši izceļot vietējos sezonas produktus.

"Michelin" vērtētāji vienmēr ir anonīmi, viņi restorāna personālu ar sevi neiepazīstina un par maltīti norēķinās paši. Vērtētāji restorānos pievērš uzmanību šādām niansēm: produktu kvalitāte, ēdiena pagatavošanas meistarība, prasme kombinēt garšas, šefpavāra individualitāte, augstu kulināro standartu pastāvība gan ēdienkartē, gan laikā.

Jau vēstīts, ka Latvija gastronomijas ceļvedī tika iekļauta pagājušā gada izskaņā, kad Latvijā pirmo "Michelin" zvaigzni saņēma restorāns "Max Cekot Kitchen". Igaunijā "Michelin" zvaigznes tika piešķirtas 2022. gada pavasarī, kad pa vienai zvaigznei ieguva divi restorāni Tallinā – "180° by Matthias Diether" un "Noa Chef Hall". 2023. gadā restorānam "180° by Matthias Diether" tika piešķirtas divas "Michelin" zvaigznes.

Ko nozīmē Mišelina zvaigznes un par ko tās piešķir

1926. gadā restorāniem sāka piešķirt vienu zvaigzni. 1936. gadā tika noformulēti kritēriji, pēc kuriem piešķir vienu, divas vai pat trīs zvaigznes. Pie šiem kritērijiem slepenie "Michelin" pārstāvji lemj par Mišelina zvaigžņu piešķiršanu vēl joprojām.

Viena Mišelina zvaigzne nozīmē – ļoti labs restorāns savā kategorijā. Divas – ekselenta pavārmāksla, kuras dēļ vērts izmest līkumu. Trīs Mišelina zvaigzes nozīmē: izcila, īpaša ceļojuma vērta virtuve.

Pateicoties vērtētāju neuzpērkamībai un augstajiem standartiem, kā arī praktiskajai pielietojamībai, "Michelin" restorānu ceļvedis joprojām ir viens no uzticamākajiem un autoritatīvākajiem avotiem ceļojumu galamērķu un restorānu izvēlē.

Šobrīd "Michelin" restorānu ceļvežos gandrīz 40 valstīs iekļauti vairāk nekā 15 000 iecienītu restorānu, apmēram piektā daļa no tiem nopelnījuši Mišelina zvaigznes.

Ja restorāns neaizsniedzas līdz zvaigznēm, tomēr ir ļoti labā līmenī, restorānu ceļvedī to izceļ ar vienu no diviem apzīmējumiem:• Bib Gourmand: izcili labs ēdiens par taisnīgu cenu (Bib jeb Bibendum uzņēmumā "Michelin" ir Mišelina vīriņa iesauka jeb mīļvārdiņš);• Michelin Zaļā zvaigzne: restorāns, kas nodrošina ilgtspējīgu gastronomiju.

Apzīmējumi balstās ikgadējos neatkarīgos vērtējumos, un restorāniem var gan piešķirt zvaigzni vai papildu apzīmējumu, gan to samazināt vai pat noņemt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!