Foto: Shutterstock

Sestdien, 24. augustā, Rīgā, Jēkaba Arkādes otrajā stāvā un tās pieguļošajās teritorijās, norisināsies Rīgas kokteiļu festivāls. Ņemot vērā pagājušā gada grandiozo pasākuma popularitāti, festivāls tiek organizēts arī šogad – tajā pašā vietā un vēl plašākā mērogā, piesaistot viesus no ārzemēm. Festivāla mērķis – izglītot cilvēkus par dzērieniem un slavināt kokteiļu kultūru Latvijā, skaidro viens no festivāla "tēviem" – pieredzējušais bārmenis Staņislavs Jonāns.

"Arī citās pasaules valstīs šāda veida festivāli notiek un mēs ar kolēģi, pasākuma organizatoru (Edgaru Svencu) uzskatām, ka tas ir svarīgs elements tūrismam," spriež Staņislavs. Kokteiļu meistars stāsta, ka nereti, atbraucot no ceļojuma, draugiem stāstām gan par to, ko esam redzējuši un gan baudījuši, tajā skaitā ir arī dzērieni, tādēļ kokteiļi kļuvuši par būtisku dzīves sastāvdaļu.

Pasākuma veidotājs festivālu arī uzskata par cilvēku izglītošanas iespēju, jo bieži vien, kad tiek izdzirdēti vārdi "alkohols" vai "kokteilis", tie tiek saistīti ar piedzeršanos vai ko sliktu. "Es uzskatu, ka tā ir svarīga socializēšanās sastāvdaļa un, mainoties pasaulei, priekšplānā arvien vairāk tiek celti bezalkoholiskie kokteiļi vai maza alkohola satura dzērieni." Staņislavs atzīmē, ka tos baudot cilvēks uzreiz nenoreibst, bet ir spējīgs socializēties. Šie dzērieni pēc kokteiļu meistara domām ir sasnieguši tādu garšas intensitāti un bagātību, ka neatpaliek no alkoholiskajiem kokteiļiem. Arī pagājušā gada festivālā uzvarēja tieši bezalkoholiskais kokteilis.

Nereti par kokteiļiem valda vairāki mīti, ko arī organizatori ar festivālu vēlas izskaust. "Viens no mītiem ir, ka pasaules zīmolus, kas ir diezgan premiāli un maksā attiecīgu summu, nedrīkst jaukt kokteiļos. Mūsu gadījumā tieši viņi arī piedāvās savus darinājumus kokteiļu veidā." Pasākumā būs pieejams arī alus neierastā formā – kā "slushy" jeb sasaldēta sula.

Staņislavs ar šo pasākumu vēlas iedzīvināt arī Vecrīgu: "Valda sašutums, ka Vecrīgā nekas nenotiek, šis ir viens no Vecrīgas atdzīvināšanas pasākumiem."

"Pagājušā gadā festivāls tika veltīts tēmai: kokteiļi mājas apstākļos. Šogad mēs kāpjam latiņu augstāk. Mums būs meistarklases ar pasaulē slaveniem zīmoliem – būs cilvēks no Londonas, kurš stāstīs par aperitīviem, kas kļūst arvien populārāki, lai pirms ēdienreizes uzlabotu apetīti, otrs būs kāda zīmola degvīna vēstnieks no Somijas."

Programmā arī paredzēta meistarklase, ko vadīs Latvijā pazīstami cilvēki. Viņi parādīs skatītājiem, ko var uzjaukt no tiem produktiem, kas būs pieejami. Daži no tiem būs Emīlija Bērziņa, Artis Dvarionas, kā arī citi.

Par pasākuma noskaņu rūpēsies harismātiskais vakara vadītājs Ansis Ancovs, kurš liks ikvienam justies svinībās gaidītam. Par mūziku uz deju grīdas rūpēsies Dj Alviss, vakara galveno viesu statusā – "Rīgas modes" ar savu koncertprogrammu. Pasākuma gaitā tiks noskaidrots festivāla populārākais alkoholiskais un bezalkoholiskais kokteilis. Kokteiļu un dzērienu degustācijas, meistarklases no vietējiem un ārzemju zīmolu vēstnešiem, kokteiļu darbnīca ar zvaigzni – tas viss "Riga Cocktail Festival 2024".

Rūpējoties par atbildīgu alkohola lietošanu, viesiem tiks nodrošināts dzeramais ūdens. Apmeklētājiem, iegādājoties ieejas biļeti, būs iespēja nodegustēt trīs kokteiļus, kādā no zīmola stendiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!