sēnes grozā
Foto: Shutterstock

7. septembrī jau astoto reizi Zaubē savvaļas kulinārajā festivālā pulcēsies gardēži, lai kopā ar pavārmākslas meistariem un saimniecēm, medniekiem un makšķerniekiem, dabas pazinējiem un amatniekiem dalītos zināšanās par dabas veltēm. Šogad festivāla tēma ir sēnes – par godu sēņošanas tradīcijas iekļaušanai Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Sēņu galvenais izmantošanas veids ir lietošana uzturā, tāpēc arī meistarklasēs galvenais akcents tiks likts uz sēnēm. Divas meistarklases vadīs šefpavārs Ingmārs Ladigs: vienā tiks gatavots meža sēņu frikasē, siltie aknu salāti ar meža ogu mērci bet otrā – vīngliemeži savvaļas ķiploku mērcē ar pērļu grūbām un sēnēm kā arī brieža gaļas Yakitori. Ieeja pasākumā bez maksas, savukārt gatavošanas meistarklasēs – tikai ar iegādātām biļetēm. Katrā meistarklasē vietu skaits ir ierobežots, tāpēc biļetes ieteicams iegādāties laicīgi.

Pavārs Kristaps Reimanis stāstīs par sēņu daudzveidīgu izmantošanu un apstrādi, gatavos sēņu pastēti, marinēs sēnes un noslēgumā katrs pagatavos sev sātīgu un gardu maizīti.

"Mazo pavāru skoliņa" nodrošinās īpašas meistarklases bērniem, kurās katrs gatavos sātīgās enerģijas bumbas, sezonas salātus un ābolu- biezpiena drupaču desertu. Bet pie "Ķeipenes piparkūkām" meistarklasē, kam nav iepriekšēja pieteikšanās nepieciešama, mazie festivāla apmeklētāji varēs dekorēt sēņu piparkūkas ar dabīgām glazūrām. Informācija par meistarklasēm pieejama "Biļešu servisā".

Kopā ar Latvijas Mikologu biedrību veidotā šī gada festivāla programma piedāvās daudzveidīgu sēņu izziņas pasauli – izstādi "Ēdamas un neēdamas sēnes", gatavošanas meistarklases un demonstrācijas, sēņu radošās darbnīcas, vides izglītības aktivitātes, konkursus un lekcijas. Kā liecina informācija festivāla mājaslapā, apmeklētāji varēs uzzināt ne tikai par sēņu pielietojumu uzturā, bet arī ārstniecībā, par radošu izmantošanu amatniecībā un mājsaimniecībā, par sēņu nozīmi dabā.

Festivāla programmu neiztrūkstoši papildinās Zaubes mednieku un makšķernieku tradicionālie savvaļas velšu pagatavošanas paraugdemonstrējumi, būs jaunas tikšanās ar Vidzemes amatniekiem radošajās darbnīcās, muzikāli iestarpinājumi, amatnieku un mājražotāju tirdziņš.

Plašāka informācija par Zaubes savvaļas kulinārā festivāla programmu un meistarklasēm – festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!