Foto: Shutterstock

Laba ziņa rūdītiem cepelīnu cienītājiem – līdz 5. oktobrim sestdienās Pakrojas muižā, Lietuvā, notiek cepelīnu ēšanas čempionāts, kas ir daļa no muižas kompleksa rudens ražas festivāla jeb "Bumbulines".

Muižā skaidro, ka Bumbulines vēsture aizsākās pirms vairākiem gadsimtiem, muižā dzīvojušo baronu fon der Ropu laikos. Tolaik Pakrojas reģionā strādājošos strādniekus sauca par "bumbuliem". Tieši viņiem vasaras izskaņā barons rīkojis varenus vairāku dienu svētkus Bumbulines, lai pateiktos par dāsno ražu un ieguldīto darbu. Liecības vēsta, ka Bumbulines svētkos nav trūcis ne labākā vietējā alus, ne uz ugunskura cepta mielasta un dažādu izklaižu, kas pulcēja daudzus jo daudzus vietējos.

Arī tagad tie Pakrojas muižā ir lieli svētki ar rūpīgi izvēlētiem vietējiem alus darītājiem, grilētiem ēdieniem un muižas paražām. Jau divas septembra sestdienas muižas viesi baudījuši gan alū marinētas ribiņas, gan mājas desas, gan pēc īpašas receptes ceptu pildīto sivēnu. Savukārt cepelīnu cienītāji sacenšas sava mīļākā ēdiena ēšanas čempionātā.

Pirmajā Bumbulines sestdienā par brašākā cepelīnu ēdāja titulu cīnījās seši dalībnieki – katram tika celti priekšā desmit vidēja izmēra cepelīni, dodot vien dažas minūtes, lai tos notiesātu. Starp dalībniekiem bijis arī kāds Lietuvā populārs itāļu šefpavārs Džans Luka Demarko.

"Man neizdevās pārspēt lietuviešus ne viņu mīlestībā pret cepelīniem, ne izsalkumā – apēdu trīs cepelīnus. Lai gan bija patiešām garšīgi, vairāk ēst būtu bīstami. Pat būdams uzticīgs itāļu virtuves cienītājs, šajā lietuviešu kulinārijas šedevrā es neko nemainītu. Ja vienīgi dekorētu ar bazilika lapiņām," pēc sacensībām jokoja itālis.

Pirmajās cepelīnu ēšanas sacensībās uzvarējis lietuvietis Mariuss, kurš trīs minūtēs notiesājis sešus cepelīnus. Otrās nedēļas nogales uzvarētājam šo rekordu pārspēt neizdevās, trīs minūtēs tika apēstas piecas ar pusi pildītās kartupeļu klimpas.

Muižas pārstāvji aicina ikvienu apmeklēt Bumbulines svētkus arī šajās un nākamajās brīvdienās, kad līdztekus aldaru svētkiem un dažādām jautrām izdarībām turpināsies arī cepelīnu ēšanas sacensības.

Rudens lutina muižu ar dabas burvību: dārzos zied vēlās puķes, koku lapas pamazām maina krāsu, gaisu piepilda rudenīga romantika. Tiem, kas vēlas to izbaudīt pilnībā, muižas kanclers Giedris Klimkevičus iesaka nepalaist garām ekskursijas pilī, kā arī iespēju satikt čaklos muižas amatniekus un sētas iemītniekus.

Plašāka informācija par svētkiem – muižas tīmekļvietnē.

Foto: Publicitātes foto

Pirms došanās uz čempionātu der patrenēties, tādēļ "Tasty" tevi izaicina pagatavot cepelīnus saviem spēkiem! Pamācību soli pa solim atradīsi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!